Close

Diaspora – un sprijin pentru moldovenii aflați peste hotare

Etichete aplicate

Într-o lume dominată de globalizare are loc ștergerea granițelor dintre state și construirea așa numitei „lumi fără frontiere”. Ca rezultat, se observă deschiderea posibilităților de călătorie, studii și angajare în câmpul muncii din alte țări, ușurarea procesului de obținere a documentelor de călătorie etc.

Migrația moldovenilor este orientată mai mult spre țările mai dezvoltate, care le oferă mari șanse de autorealizare atât pe plan personal, cât și profesional. Decizia de a pleca departe de cei dragi este mai grea atunci când persoana conștientizează că va fi singură într-o țară necunoscută.

Astfel, pentru a ușura acomodarea în țara de destinație, dar și pentru a păstra elementele identității naționale, unii dintre moldoveni s-au asociat în grupuri numite diaspore.

Diaspora reprezintă orice grup etnic aflat în afara granițelor țării de origine. Respectiv, diaspora moldovenilor este reprezentată de moldovenii care se află peste hotarele țării. În ultimii ani, diaspora moldovenească a crescut vizibil, pe lista celor plecați intrând moldoveni din diferite categorii sociale.

Rolul diasporei este dublu. În primul rând, aceasta are rolul de a sprijini integrarea noilor veniți, dar și susținerea celor sosiți mai demult. Acest scop poate fi atins prin întărirea relațiilor dintre membrii comunității, prin acordarea ajutorului reciproc, dar și prin inițierea diverselor acțiuni specifice orientate spre menținerea legăturii cu baștina.

Un alt scop al diasporei ar fi reprezentarea moldovenilor în instituțiile guvernamentale și neguvernamentale din țara de reședință sau din Republica Moldova. Deci, diasporei moldovenilor îi revine un rol important în promovarea imaginii favorabile a Republicii Moldova peste hotare.

Astfel, dacă ați luat decizia să plecați peste hotare la muncă, studii sau alt scop, diaspora moldovenilor din țara de destinație vă poate ajuta considerabil să vă acomodați la noile condiții. Pe lângă toate acțiunile pe care trebuie să le întreprindeți înainte de plecare, informați-vă și despre existența diasporei moldovenilor în țara de destinație și despre cum ar putea conaționalii să vă ajute. În acest mod, dvs. nu veți mai fi singur într-o țară străină, dar alături de persoane care vă vor apropia de casă.

Informații utile despre migrația sigură și prevenirea traficului de ființe umane puteți afla apelând la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic a Centrului Internațional „La Strada” – 0800 77777 (apel gratuit de pe teritoriul R.M.) și +373 22 233 309 (pentru apeluri de peste hotare).

Imagine generică

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​