Close

Concediul plătit, timpul liber și alte drepturi pe care le ai, oriunde te-ai afla

Etichete aplicate

După ce ai primit o ofertă de la o companie străină, care îți place și care îți promite un salariu atractiv, e firesc că vrei să închei contractul cât mai repede, fără a intra în amănunte. Totuși, îți propunem să-ți faci timp ca să înțelegi care sunt drepturile fundamentale ale tuturor angajaților.

Așadar, indiferent de condițiile stipulate în contractul tău de muncă, statutul de angajat îți permite:

1. Să fii cazat/-ă în condiții decente. Angajatorul tău trebuie să-ți asigure un loc de trai care să fie aproape de locul de muncă (sau cel puțin să se afle la o distanță rezonabilă), cu acces la apă potabilă, rețeaua de canalizare, cu respectarea normelor sanitare etc.

2. Să beneficiezi de compensații pentru orele muncite suplimentar sau în zilele de odihnă. Nimeni nu te poate obliga să muncești în afara orelor de program. Dacă ai acceptat să muncești ore excesive sau în zilele de odihnă/sărbătoare, ai tot dreptul să soliciți compensații. Acestea pot fi compensate prin mai mult timp liber în următoarele zile de muncă sau o remunerare cuvenită.

3. Să te bucuri din plin de timpul liber. Dacă angajatorul tău te sună sau îți trimite mesaje în afara orelor de program, să știi că ai voie să nu-i răspunzi imediat. E treaba ta cum îți petreci timpul liber, iar recent, țările precum Franța, Germania și Spania și-au propus să recunoască prin lege dreptul muncitorului la „deconectare”.

4. Să ai concediul anual plătit. Dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților și nu poate fi limitat la dorința angajatorului.

5. Să denunți, în mod anonim și confidențial, orice situație de abuz sau exploatare prin muncă. Dacă angajatorul tău îți încalcă drepturile, poți depune o plângere anonimă. În țările europene, există organizații ale societății civile sau organizații sindicale care acceptă astfel de denunțuri ce vizează situațiile de abuz și exploatare prin muncă.

Pentru a solicita consilierea specialiștilor, poți apela la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic, la numărul +373 22 233 309 (apeluri de peste hotare), prin Skype – Consultant080077777 sau la adresa de e-mail hotline@lastrada.md.

Ai de gând să te angajezi peste hotare? Informează-te înainte de a accepta o ofertă de muncă. Sună la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777 (disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​