Close

Fii vigilent/ă! Reguli anti-trafic, simple, dar prețioase, pentru a face față situațiilor de risc

Etichete aplicate

Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară, dar și o mobilizare socială, fără precedent. Fiecare țară din regiune, inclusiv Republica Moldova, a dat dovadă de multă empatie și solidaritate în raport cu sutele de mii de ucraineni care au ales să fugă din calea războiului.

Moldova rămâne, de mai bine de opt luni, aproape de nevoile persoanelor refugiate din Ucraina, aflate temporar sau în tranzit pe teritoriul țării noastre. Suportul primar pe care îl putem oferi se bazează, în primul rând, pe informare, astfel că, am identificat câteva recomandări, care  ar ajuta persoanele aflate într-o stare de vulnerabilitate sporită, să facă față riscurilor traficului de ființe umane.

Am identificat unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim, de obicei, la Linia Fierbinte Anti-trafic (LFA) din partea apelanților. Așadar, iată care sunt recomandările consultanților LFA pentru cetățenii ucraineni cu statut de refugiat dar și pentru cetățenii altor state, atunci când este vorba despre prevenirea situațiilor de risc de trafic sau exploatare:

Întrebare: Unde putem găsi informația veridică?

Răspuns: Doar în sursele oficiale, furnizate de instituțiile de stat ale Republicii Moldova și organizațiile/serviciile din domeniul anti-trafic, printre care este  și Linia Fierbinte pentru migrație sigură  0 800 77777.

Întrebare: Care sunt semnele care ar indica o posibilă exploatare?

Răspuns:

  • Ți s-au confiscat actele sau nu ți se permite să circuli liber, fiindu-ți impuse limite nejustificate de către angajator.
  • Nu ți se plătește suma de bani promisă, contra unei munci prestate, ori se invocă unele datorii inexistente, pentru care trebuie să lucrezi.
  • Ești amenințat/ă că vei fi predat autorităților ori angajatorul își permite să aplice violența asupra ta, dacă nu îndeplinești ceea ce ți se cere. Ți se propun oferte de muncă prea avantajoase pentru calificarea pe care o ai și condiții de muncă ce par ireale.

Fiți atenți, pentru că exploatatori pot fi și cele mai apropiate persoane. La cele mai mici dubii, nu ezita să ceri ajutor la 0 800 77777.

Întrebare: Ce ar trebui să fac , dacă mi se propune o ofertă de muncă în Moldova în condiții prea avantajoase?

Răspuns:

  • Informează-te despre condițiile de angajare legală la oficiul teritorial al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pe www.anofm.md.
  • Informează-te referitor la oferte de muncă pe site-urile oficiale și autorizate.
  • Evită munca la negru și solicită un contract individual de muncă.
  • Asigură-te că i-ai înțeles conținutul, care coincide în totalitate cu ceea ce ați negociat.
  • Raportează, dacă ți se încalcă regimul de muncă, dacă nu ești plătit sau dacă ți se impun alte condiții, care nu sunt sigure, la 0 800 77777.

Întrebare: Ce fac dacă mi se solicită ceva în schimbul ajutorului pe care îl primesc?

Răspuns:

Ajutorul umanitar este gratuit. Indiferent de tipul de ajutor oferit: cazare, transport, ofertă de muncă, încearcă să evaluezi situația și consecințele sau eventualele riscuri la care te expui.

Solicită detalii despre locul de plasament sau familia gazdă, astfel ca să poți oferi aceste date și familiei, altor persoane apropiate despre locul unde te afli.

Evită să urci în mijloace de transport, șoferii cărora nu  îți permit să faci poze cu numerele de înmatriculare.

 Asistența oferită nu trebuie să fie condiționată. Nimeni nu îți poate cere careva servicii, bani sau altceva în schimb pentru ajutorul acordat.

       Dacă cineva te presează să iei o decizie rapidă sau insistă asupra unei oferte, ar putea avea  

        interese ascunse, semnalează  la 0 800 77777!

Întrebare: Noi am decis să plecăm mai departe. Ce măsuri de precauție ar trebui să luăm,  aflându-ne încă în Republica Moldova?

Răspuns:

  • Află cât mai multe detalii despre contractul de muncă: postul de muncă propus, condițiile de achitare, regimul de muncă, adresa și denumirea completă a angajatorului, condițiile de plecare, transportare și  de cazare.
  • Anunță familia sau alte persoane apropiate despre plecarea ta, locul unde trebuie să ajungi, munca pe  care va trebui să o realizezi și date de contact ale persoanelor cu care interacționezi pentru angajare.
  • Păstrează actele de identitate la tine și nu le oferi nimănui, decât organelor de drept. Pentru situații imprevizibile sau în caz de pierdere, o copie te va ajuta să le restabilești.
  • Lasă copii de pe actele de identitate, contractul de intermediere și/sau contractul de muncă membrilor familiei sau autorităților publice locale.
  • Asigură-te că ai bani cash, ascunși oriunde la tine, poate chiar în mai multe locuri.
  • Află numerele de telefon de urgență, la care poți apela pentru a primi ajutor.

În orice situație dubioasă sau neclară , SUNĂ LA LINIA FIERBINTE PENTRU MIGRAȚIE SIGURĂ ȘI ANTI-TRAFIC:

0 800 77777 sau (+373) 22 233 309 (dacă ești peste hotare)

  1. Skype: Consultant080077777
  2. www.migratiesigura.md
  3. Facebook: https://www.facebook.com/LiniaFierbinte080077777
  4. E-mail: hotline@lastrada.md
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​