Close

Ajutor medical și juridic pentru moldovenii aflați în Marea Britanie pe timpul crizei COVID-19: mituri și realitate

Etichete aplicate

Situația provocată de răspândirea virsului COVID-19 îi afectează în mod deosebit pe concetățenii noștri aflați în străinătate, fără posibilitatea de a se întoarce acasă din cauza restricțiilor de călătorie impuse de autorități. În ultimele zile, pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe mesaje neverificate privind posibile consecințe ale crizei COVID-19 pentru moldovenii care se află în Marea Britanie. De aici a apărut necesitatea de a despărți unele presupuneri îngrijorătoare de informațiile credibile publicate de ONG-urile britanice și autoritățile naționale.

Nu am asigurare medicală în Marea Britanie. Prin urmare, nu pot solicita ajutor medical

FALS. Poți apela la serviciul NHS 111 pentru a solicita ajutor medical în situații de urgență, în caz de accident și atunci când sănătatea ta este în pericol

Tratamentul în caz de posibila infectare cu COVID-19 va fi unul foarte scump pentru migranți

FALS. Diagnosticarea și tratamentul spitalicesc al bolilor infecțioase, cum este virusul COVID-19, se face gratuit în cazul tuturor persoanelor. Testul COVID-19 este gratuit, chiar dacă rezultatul va fi unul negativ.

Voi fi deportat/amendat/penalizat dacă mă prezint la spital cu simptome de COVID-19, în calitate de migrant care a depășit perioada de ședere în Marea Britanie

FALS. Spitalele NHS au fost instruite să nu ceară informații legate de statutul de imigrant al pacientului care are simptome de COVID-19.

Va trebui să achit costul tratamentului care nu este legat de COVID-19

ADEVĂRAT. Serviciile medicale care nu au legatură cu COVID-19 se oferă contra plată. Dacă ai fost testat negativ pentru COVID-19, dar ai beneficiat ulterior de tratament pentru alte probleme de sănătate, vei fi rugat să achiți costul tratamentului.

În unele cazuri, spitalul poate expedia datele mele personale autorităților britanice

ADEVĂRAT. Conducerea spitalului poate lua decizia de a dezvălui autorităților britanice următoarele date ale migrantului: numele, adresa și data nașterii. Acest lucru se poate întâmpla mai ales dacă persoana are datorii neachitate la NHS.

Atunci când am nevoie de ajutor, singura mea opțiune este sistemul de sănătate NHS

FALS. Dacă nu vrei să apelezi direct la NHS, poți încerca următoarele opțiuni:

  • Apelează la ajutorul ONG-urilor din domeniul sănătății. Doctors of the World au lansat o linie fierbinte pentru migranții care au nevoie de ajutor medical –  0808 1647 686. Nu contează dacă ai sau nu ai permis de ședere. Nici limba vorbită nu este un obstacol, întrucât organizația dispune de traducători pentru apelanții care nu cunosc engleza. Poți apela de luni până vineri, între orele 10.00 – 12.00. Apelurile sunt gratuite. De asemenea, poți citi recomandările în limba română publicate de acest ONG împreună cu Crucea Roșie britanică. 

  • Victimele abuzului la locul de muncă pot suna la numărul de telefon 0300 303 8151 pentru a raporta îngrădirea dreptului la sănătate sau alte nereguli

Voi fi sancționat dacă rămân în Marea Britanie cu viza/permisul de ședere expirat după ce a început criza provocată de coronavirus

FALS. Izbucnirea epidemiei de coronavirus la nivel global reprezintă un caz excepțional, prin urmare, autoritățile nu vor aplica sancțiuni asupra cetățenilor care au depășit termenul de ședere urmare a răspândirii COVID-19.

Indiferent de situația COVID-19, trebuie să mă prezint la întrevederile cu autorități dacă mă aflu în evidența Home Office

FALS. Unii migranți sunt obligați să se prezinte periodic la biroul autorităților de imigrație pentru a depune o declarație cu privire la respectarea regulilor de aflare în Marea Britanie. Dacă acesta este cazul tău, trebuie să știi că această regulă a fost suspendată până pe 19 aprilie, cu posibilitatea prelungirii perioadei de suspendare. Cu alte cuvinte, nu trebuie să vii cu raportări la Home Office în perioada indicată, însă după 19 aprilie, întrevederile pot fi reluate.

Dacă ai nevoie de o consultație juridică

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie îndeamnă cetățenii al căror statut imigrațional este afectat de COVID-19 să apeleze la linia verde lansată de autoritățile britanice, la numărul de telefon 0800 678 1767, de luni până vineri între orele 9.00 și 17.00.

Pe lângă aceasta, Consiliul britanic pentru Bunăstarea Imigranților (JCWI) a creat o linie telefonică, apelând la care migranții pot beneficia gratuit de recomandări juridice. Numărul de telefon este 020 7553 7470. Serviciul funcționează luni, marți și joi între orele 10.00 – 13.00.

În continuare vezi o listă a organizațiilor care oferă suport migranților pe teritoriul Marii Britani, indiferent de statul imigrațional:

The Joint Council of the Welfare of Immigrants

Doctors of the World

Crucea Roșie

Medact

NACCOM

Migrants Organise

Ambasada Republicii Moldova la Londra publică pe pagina de Facebook anunțuri și noutăți care vizează migranții moldoveni din Marea Britanie. Reprezentanții Ambasadei pot fi contactați la numărul de telefon pentru situații de urgență +44 789580530.

Nu ezitați să contactați consilierii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic dacă aveți întrebări cu privire la situația cetățenilor moldoveni aflați în străinătate :

Tel.: 0 800 77777 – apeluri naționale

+ 373 22 23 33 09 – apeluri de peste hotare

Fb: @LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md Skype: Consultant080077777

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Sursa foto: mylondon.news

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​