Close

„Aici lăsăm familia. Dar dacă rămânem acasă, e și mai strașnic…trebuie să supraviețuim cumva”

Etichete aplicate

În fiecare săptămână, din Republica Moldova pleacă mii de oameni. Unii revin la serviciu după un concediu forțat, alții pleacă pentru prima dată. „Aici rămâne familia. Dar statul acasă este mai strașnic decât pandemia, pentru că trebuie să supraviețuim cumva”, o spun cu tremur în voce oamenii. Criza cauzată de pandemie scoate la suprafață slăbiciunile unei țări din care oamenii au plecat mereu, indiferent de circumstanțe.

Vorbeam în articolul precedent despre urmările neplăcute ale unor riscuri asumate conștient, la care se supun moldovenii când decid să plece cu orice preț la muncă peste hotare pe timp de pandemie.

„Nevoia ne face să plecăm peste hotare… Aici situația este grea. Căutăm un viitor mai bun pentru familie….”, „Suntem nevoiți să plecăm, pentru că trebuie bani. Trebuie de pregătit copiii de școală…”, „…trebuie să supraviețuim cumva”, „…nu avem unde munci. Este destul de greu ca să găsești un post de muncă la noi în Moldova, cu un salariu care să îți permită să ai un trai cât de cât decent”.

Înțelegem disperarea oamenilor, e greu să nu empatizezi cu ei. Totuși, nu renunțăm să vă informăm, în cele mai mici detalii, despre pericolele migrației ilegale și, poate, să dăm un nou semnal de alarmă instituțiilor abilitate ale statului.

Cât pandemia cuprinde întreaga lume, agențiile private de la noi înfloresc, propunând locuri de muncă atractive peste hotare. În majoritatea cazurilor aceste oferte sunt destinate cetățenilor care dețin cetățenie europeană, deși licența de activitate pe care o au (dacă o au) le permite doar angajarea cetățenilor Republicii Moldova. Și nicio instituție de stat nu se autosesizează în această situație. La rândul lor, companiile de transport de persoane propun călătorii în diverse țări europene chiar și deținătorilor de pașapoarte biometrice RM, pentru care sunt restricții de circulație prevăzute expres. Dar ce nu face moldoveanul la nevoie,  mai ales când i se oferă toate actele de care are nevoie pentru a ajunge la destinație…

Urmările migrației ilegale sau semi-legale în care sunt încadrați cetățenii moldoveni, dată fiind situația de vulnerabilitate, ar putea fi următoarele:

  • Nimeni nu îți poate garanta accesul în țara de destinație, chiar dacă ai plătit pentru asta bani grei;
  • Riscul că vei fi deportat de la frontieră;
  • Riscul de a nu avea un loc de muncă și nevoia de a accepta orice va fi disponibil, în orice condiții;
  • Riscul de a nu fi plătit corespunzător înțelegerii sau deloc, dacă nu există un contract de muncă semnat în prealabil;
  • Riscul de a deveni victimă a exploatării, muncii forțate sau a traficului de persoane;
  • Imposibilitatea de a depune o plângere pe numele angajatorului, dacă acesta nu își onorează obligațiile;
  • Imposibilitatea de a beneficia de ajutor medical specializat în caz de necesitate, de exemplu în cazul unui accident la locul de muncă, pentru că nu vei fi asigurat medical sau social;
  • Lezarea altor drepturi fundamentale.

Ce ar trebui să faci, pentru a evita astfel de situații?

  1. Nu accepta să pleci peste hotare dacă nu ai semnat un contract de muncă valabil, în care să fie specificate toate condițiile de angajare și trai, indiferent de cetățenia pe care o ai!
  2. Evită să apelezi la serviciile intermediarilor pe care nu îi cunoști și pe care nu îi poți verifica (agenții intermediare care nu se află pe teritoriul RM, persoane fizice etc.)
  3. Nu plăti taxe pentru serviciile de angajare (mediere a muncii). Conform legislației RM, acestea sunt ilegale!
  4. Notează datele de contact ale Ambasadei sau secției consulare ale Republicii Moldova în țara de destinație și apelează la necesitate!

Muncește în stăinătate în siguranță! Înainte de a accepta o ofertă de muncă peste hotare, informează-te. Solicită consilierea specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777, disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00.

Credit foto: Dimitri Houtteman, Unsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​