Close

Precizări cu privire la intrarea pe teritoriul României și tranzitarea acesteia de către cetățenii Republicii Moldova

Etichete aplicate

Chiar dacă autoritățile din România au exclus Republica Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic sporit, conform noii liste aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență al României prin

Hotărârea nr. 50 din data de 26 octombrie 2020, nu toți cetățenii Republicii Moldova pot călători liber în România! 

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 856 din 14 octombrie 2020 (art. 2 alin (1) pct. 2 din Anexa nr. 3), starea de alertă pe întreg teritoriul României  se prelungește începând cu data de 16 octombrie 2020, pentru o perioadă de 30 de zile, fiind menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini (inclusiv a cetățenilor R. Moldova) și apatrizilor, cu un șir de excepții care pot fi verificate aici,  pe pagina oficială a Ambasadei României la Chișinău.

Astfel, doar cetățenii cu dublă cetățenie, cei care au un permis de ședere eliberat de autoritățile române sau sunt subiectul altor excepții aprobate de către autoritățile din România nu vor fi supuși măsurii  carantinei la sosirea în România din R. Moldova.

Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație.

Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.). De asemenea, tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens.

Totodată, menționăm că România se află în continuare pe „lista roșie” a R. Moldova. Astfel, cei care revin în R. Moldova din România vor completa în mod obligatoriu fișa epidemiologică şi vor respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Călătoriți cu grijă și informați-vă mereu doar din surse oficiale despre condițiile și restricțiile de circulație impuse din cauza pandemiei.

Dacă aveți întrebări privind migrația sigură, solicitați consilierea specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic:

Tel.: 0 800 77777 – apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)

+ 373 22 23 33 09 – apeluri de peste hotare

Facebook: @LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md

Skype: Consultant080077777

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Sursa foto: tv8.md

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​