Close

Din 15 iunie 2020, mai multe țări ale Uniunii Europene au decis să relaxeze unele controale la frontiere, după izolarea strictă determinată de pandemia de coronavirus. În câteva țări, restricţiile au rămas în vigoare, accesul fiind redeschis selectiv, pentru cetățenii anumitor state-membre ale Uniunii Europene.

Noi reguli de circulație pe teritoriul statelor Uniunii Europene

Uniunea Europeană a lansat de curând o pagină specială de informare, cu noile reguli de circulație pe teritoriul UE în contextul pandemiei de COVID 19. Accesând reopen.europa.eu, puteți alege țara în care planificați o călătorie și afla ce reguli de călătorie sunt aplicate acolo, ce mijloace de transport pot intra în țară, ce măsuri restrictive sunt introduse și dacă este permisă intrarea cetățenilor din țări non – UE. Site-ul este disponibil în 24 de limbi și acoperă doar 27 de state ale UE – fără Marea Britanie și statele din afara zonei Schengen. Administratorii platformei promit să actualizeze în permanență informațiile.

Moldovenii, în România și Ucraina

Vecinii Republicii Moldova și-au redeschis frontierele pentru cetățenii străini, dar nu și pentru concetățenii noștri. Moldovenii care vor să meargă în România sau Ucraina vor trebui să se autoizoleze timp de 14 zile după intrarea în aceste state. Deciziile au fost luate de autoritățile naționale abilitate.

Comitetului Național pentru Situații de Urgență de peste Prut a aprobat o listă a statelor, cetățenii cărora, odată sosiți în România, nu vor fi obligați să intre în izolare. Dar Republica Moldova nu se regăsește printre acestea.

Ministerul ucrainean al sănătății a grupat străinii în două categorii: cei care vin din zona roșie și cei din zona verde, în dependență de raportul cazurilor pozitive de COVID 19 înregistrate la 100.000 de cetățeni. Străinii veniți în Ucraina din zona verde nu vor fi obligați să se autoizoleze. Moldova, deocamdată, se regăsește în „lista roșie”.

Cetățenii străini, în Moldova

Și accesul cetățenilor străini și apatrizi în Republica Moldova este interzis până la data de 30 iunie 2020. Excepție de la această prevedere fac doar:

  • membrii de familie ai cetăţenilor Republicii Moldova
  • persoanele care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi
  • persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent
  • membrii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personalul care poate asigura ajutor umanitar
  • pasagerii în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare.

În acest context, recomandăm tuturor persoanelor care intenționează să pornească la drum să se documenteze doar din surse oficiale despre regulile de intrare și aflare pe teritoriul țărilor statelor străine.

Pentru mai multe informații, apelați 0 800 77777 (zilnic, între orele 8.00 și 20.00).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​