Close

Vrei să revii acasă pe cale terestră pe timp de pandemie? Iată ce trebuie să știi

Etichete aplicate

De curând, autoritățile Republicii Moldova au anunțat că cetățenii moldoveni aflați peste hotare pot să revină acasă nu doar prin curse avia speciale, dar și pe cale terestră.  Până în acest moment nu au fost încă definită clar procedura de repatriere a concetățenilor noștri prin cursele terestre, așa cum s-a făcut în cazul zborurilor charter autorizate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Din acest motiv (anunțarea posibilității de organizare a rutelor terestre, fără enumerarea detaliată a condițiilor de repatriere prin aceste curse) un număr mare de moldoveni au căzut pradă anunțurilor unor companii turistice care activau fără avizul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

Procedura de organizare a curselor terestre este similară cu cea aplicată în cazul curselor charter de repatriere.

Conform acesteia, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) va întocmi listele solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova care intenționează să revină în țară cu transportul rutier, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice și domiciliului / reședinței în Republica Moldova.

Prin urmare, dacă intenționezi să revii cu autobuzul, contactează cea mai apropiată misiune diplomatică și înscrie-te în lista doritorilor de a reveni în ţară. În baza acestor liste, autoritățile vor aproba cursele speciale de repatriere.

Listele întocmite vor fi transmise Agenției Naționale Transport Auto, pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați peste hotare. MAEIE va coordona coridoarele de tranzit pentru cursele de transport rutier autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

MAEIE va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul de transport rutier selectat, datele de contact ale operatorului, orarul cursei.

Așadar, dacă găsiți informații despre organizarea unei curse terestre de repatriere a cetățenilor moldoveni în perioada situației de urgență, înainte de a procura bilet pentru această cursă, verificați informația la Ambasada Republicii Moldova în țara în care vă aflați sau la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Asigurați-vă că, într-adevăr, a fost autorizată o astfel de cursă și că nu veți avea „surprize neplăcute” în drum spre casă.

Toți cetățenii moldoveni interesați să revină în țară sunt rugați insistent să se informeze exclusiv de pe paginile oficiale ale MAEIE (mfa.gov.md), Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale Republicii Moldova din țara de reședință sau la Agenția Națională Transport Auto (anta.gov.md).

Dacă însă vrei să revii cu un mijloc de transport personal, verifică posibilitatea de trecere a hotarelor cu autoritățile de frontieră din țările pe care planifici să le tranzitezi. În această perioadă, majoritatea statelor interzic accesul cetățenilor străini.

Lista punctelor de frontieră prin care poți intra în Republica Moldova o găsești aici.

IMPORTANT!

Orice mijloc de transport vei alege ca să revii acasă pe timp de pandemie, trebuie să ştii că:

  • Prioritate în listele de așteptare au copiii, studenții, persoanele aflate peste hotare la tratament medical și alte categorii de cetățeni aflați în situație de dificultate.
  • La sosirea în Chișinău, toți pasagerii trec evaluarea medicală și sunt plasați pentru 14 zile în autoizolare.
  • Va trebui să procuri polița de asigurare obligatorie de asistență medicală. Achitarea se va face în primele 3 zile după ce ai revenit în Moldova

Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ. Ele nu angajează răspundere pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Dacă ai întrebări cu privire la situația cetățenilor moldoveni aflați în străinătate, contactează-ne:

Tel.: 0 800 77777 – apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)

+ 373 22 23 33 09 – apeluri de peste hotare

Facebook: @LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md

Skype: Consultant080077777

migratiesigura.md

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Imagine generică de Ashley Gerlach, Unsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​