Close

Iluzia străinătăţii

Etichete aplicate

Deseori emisiunile TV, articolele din ziare sau ştirile de pe Internet, dar şi istoriile răstălmăcite ale vecinului tocmai venit, să presupunem, din Germania, creează o imagine foarte atrăgătoare a străinătății. Inspirați de ceea ce văd și aud și de dorinţa unei vieţi decentedecidem să părăsim locurile natale. Stingem în noi sentimentul de precauție, renunțăm să punem prea multe întrebări despre unde anume mergem și ce ne așteaptă acolo. Uneori, oamenilor le este oarecum frică de faptul că astfel ar putea pune la încercare norocul. Alteori, le este frică să nu supere omul care a fost atât de binevoitor şi i-a vorbit despre o şansă de a vizita, a lucra sau a locui într-o altă ţară. Ori, poate, din cale afară de încrezuți, nu admit probabilitatea pericolelor…

Ceea ce ştim însă este că, atunci când luați decizia de a pleca peste hotare, fie la lucru, fie în călătorii, la studii ori în alt scop, e oare indicat să puneți toate întrebările care vă macină, aşa încât, în final, să fiţi mai informat şi ferit de riscuri. Căci un om bine informat se lasă greu manipulat.

Iar dacă aveţi dubii cu privire la o ofertă sau alta, am pregătit un șir de întrebări-cheie, răspunsul la care v-ar putea ajuta să înţelegeţi mai bine procedura legală de plecare în afara ţării şi să stați cât mai departe de riscuri și primejdii.

  1. Informați-vă despre procedurile legale de plecare peste hotare, în dependenţă de scopul pe care vi-l propuneţi
  2. Alegeți o ţară anumită în care doriţi să plecaţi și informați- vă în detalii despre legislația acestei țări
  3. Verificați oferta care vi s-a făcut
  4. Verificați lista de acte de care aveți nevoie pentru a pleca în ţara respectivă
  5. Verificați dacă aveţi sau nu aveți nevoie de viză
  6. Informați-vă despre procedura de obţinere a vizei
  7. Aflați care sunt condițiile de plecare peste hotare în baza paşaportului biometric
  8. Asigurați-vă că știți sau începeți să învățați limba ţării în care urmează să plecaţi
  9. Luați cunoștință de legislaţia cu privire la migranţi a ţării în care intenţionaţi să mergeţi
  10. Aflați și notați-vă datele de contact ale Ambasadei sau Consulatului Republicii Moldova din ţara în care doriţi să plecaţi.

Dacă întâmpinați greutăți sau mai aveți și alte întrebări, sunați la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0800 77777 (apel gratuit, pe teritoriul RM) sau +373 22 23 33 09 (pentru apeluri de peste hotare).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​