Close

Alo! Ce posibilități sunt să plec la muncă peste hotare, chiar acum?

Etichete aplicate

În doar câteva luni, pandemia COVID-19 a dat planurile omenirii peste cap. În aceste timpuri complicate, ne-am confruntat cu diverse provocări, iar mulți dintre noi nu au reușit să depășească problemele noi, pentru că, pe lângă starea de incertitudine, grijă, panică, unii dintre noi au rămas fără un loc stabil de muncă. Mulți concetățeni de-ai noștri au fost nevoiți să caute modalități de supraviețuire pe termen scurt, încercând să revină la munca de peste hotare imediat ce au fost redeschise granițele.

În această perioadă, zilnic la LFA sună cetățeni moldoveni pentru a afla ce posibilități sunt de a pleca.  Și companiile intermediare se ajustează foarte rapid noilor reguli de circulație internațională, propunând oferte atractive. Iar conaționalii noștri, adesea disperați și epuizați, le acceptă, chiar dacă înțeleg că unele dintre oferte nu corespund procedurii legale de angajare, sperând că nimic grav nu li se va întâmpla.

În dialogurile noastre zilnice cu cetățenii, consilierii de la Linia Fierbinte identifică zilnic riscurile acestor oferte de angajare. După o analiză a mesajelor și necesităților moldovenilor în domeniul ofertelor de muncă peste hotare, venim cu un set de recomandări esențiale pentru siguranța dumneavoastră, celor care decideți să plecați la muncă în perioada  pandemiei.

Ați găsit sau vi s-a propus o ofertă de muncă din partea unei agenții intermediare

  • Verificați și asigurați-vă că această agenție intermediară are o licență de activitate, că aceasta este valabilă și că datele înscrise în această licență corespund informațiilor înscrise în registrul electronic despre titularii de licență de la Agenția Servicii Publice;
  • Solicitați și verificați Contractul încheiat între firma intermediară și angajatorul din țara unde veți lucra (contractul trebuie să fie cu termen valabil).
  • Pentru a lucra legal peste hotare, aveți nevoie de un contract individual de muncă care trebuie semnat pe teritoriul Republicii Moldova înainte de plecare. Nimeni nu vă asigură semnarea unui Contract de muncă atunci când se ajunge în țara de destinație! Contractul individual de muncă se întocmește între firma angajatoare de pe hotare, care a selectat și admis un candidat și viitorul angajat. Acest contract descrie locul de muncă, programul de activitate, condițiile de remunerare, de cazare, transport, dacă este inclusă sau nu asigurarea de sănătate, perioada de desfășurare a contractului. El trebuie să fie într-o limbă pe care o înțelegeți foarte bine.
  • Contractul de muncă pe care l-ați semnat trebuie să fie înregistrat la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă din Moldova. Iată de ce angajatorul este obligat să expedieze/înmâneze un Contract individual de muncă în original, înainte de a ieși din țară.
  • În baza contractului individual de muncă semnat în 2 exemplare de ambele părți (angajatorul și angajatul), se face o programare personală sau cu suportul agenției intermediare la Ambasada sau Consulatul țării în care urmează să plecați pentru a obține o viză de muncă.
  • În conformitate cu legislația națională, pentru prestarea serviciilor sale, agenţia privată nu are dreptul să încaseze de la persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, direct sau indirect, total sau parţial, niciun fel de onorarii sau alte plăţi.
  • De obicei, angajatorul de peste hotare sau firma intermediară nu acoperă cheltuiele pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuili pentru transport, prin urmare nu acceptați aranjamente în contul firmei intermediare.
  • Viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu vă dă dreptul să munciți legal. Angajarea în baza unei astfel de vize este ilegală și periculoasă, puteți fi amendați, arestați sau deportați.

Ați hotărât să plecați

  • Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol.
  • Lasați copia tuturor actelor semnate.
  • Lasăți o fotografie recentă.
  • Notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice ale Republicii Moldova în țara de destinație.
  • Nu dați nimănui actele Dvs.de identitate, cu excepția autorităților.

Vi s-a oferit sprijin la plecare

  • Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.).
  • Nu acceptați să plecați cu acte false.
  • Nu acceptați să plecați la muncă cu o viză turistică sau de student care nu corespunde de fapt scopului de bază.
  • Nu acceptați să țineți în secret detaliile despre plecare.
  • Dacă pe timpul călătoriei apar suspiciuni, reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoțesc.
  • În cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați.

Călătoriți cu grijă și informați-vă mereu doar din surse oficiale.

Dacă aveți întrebări privind migrația sigură, înainte de a accepta o ofertă de muncă peste hotare, solicitați  consilierea specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic:

Tel.: 0 800 77777 – apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)

+ 373 22 23 33 09 – apeluri de peste hotare

Facebook: @LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md

Skype: Consultant080077777

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Sursa foto:  @wocintechchat, Unsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​