Close

Un contract legal de muncă peste hotare trebuie semnat ACASĂ

Etichete aplicate

Criza COVID-19 a afectat economia mondială și a lovit dur Republica Moldova, o țară cu venituri medii și mici, în care o parte considerabilă a populației își câștigă existența peste hotare. Iar pandemia a tăiat brusc sursele de venit ale familiilor acestora și siguranța zilei de mâine.

Printre cei mai afectați sunt migranții circulari, lucrătorii care circulă între casă și țara-gazdă. Odată cu pandemia de COVID-19, mulți conaționali s-au pomenit blocați în una din aceste locații: în Moldova, fără posibilitatea de a se întoarce la locurile de muncă din străinătate care le întrețin familiile, sau într-o țară străină, cu salarii mai mici, cu posibilități reduse de a lucra și a trimite bani acasă și de a fi alături de cei dragi.

Tocmai în această perioadă dificilă pentru toți, se găsesc persoane care profită de disperarea și vulnerabilitatea altor oameni, promițându-le luna de pe cer, dar, în realitate, oferindu-le doar vise deșarte, care adesea implică și riscuri majore. Și cu toate că am scris în mod repetat despre procedura legală de angajare peste hotare, zilnic, la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 080077777 sună cetățeni ai Republicii Moldova pentru a verifica ofertele de muncă găsite. În baza acestor apeluri, specialiștii de la Linia Fierbinte identifică periodic diverse riscuri pe care conaționalii noștri le acceptă, sperând că nimic grav nu li se va întâmpla. Unul din cele mai mari riscuri de acest fel este plecarea la muncă peste hotare fără a avea semnat acasă, până la plecare,  un contract individual de muncă.

Nu cădeți în plasa escrocilor! Pentru a lucra legal peste hotare, aveți nevoie de un contract individual de muncă care trebuie semnat pe teritoriul Republicii Moldova înainte de a părăsi țara. Este garanția minimă că aveți un loc de muncă asigurat și niște condiții de muncă garantate și clare.

Nimeni nu vă asigură semnarea unui contract de muncă atunci când veți ajunge în țara de destinație.

Contractul individual de muncă se întocmește între firma angajatoare de peste hotare și viitorul angajat. Firma angajatoare sau patronul este acea instituție sau persoană fizică de peste hotare cu care dumneavoastră semnați un contract direct. Acel contract descrie locul de muncă, programul de activitate, condițiile de remunerare, de cazare, transport, dacă este inclusă sau nu asigurarea de sănătate, perioada de desfășurare a contractului. Documentul trebuie să fie într-o limbă pe care o înțelegeți foarte bine.

Nu confundați un contract de muncă cu contractul pe care îl semnați cu firma de pe loc (cea care vă promite angajarea). Acesta este un document care nu vă garantează absolut nimic odată ce ați părăsit teritoriul țării. Este un act pe care, de obicei, intermediarii îl numesc contract de prestări servicii sau contract de mediere și prin intermediul cărora percep niște „taxe” de la dumneavoastră pentru niște informații pe care vi le oferă, nimic mai mult.

De asemenea, contractul de muncă pe care l-ați semnat cu angajatorul din străinătate trebuie să fie înregistrat la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă din Moldova. Iată de ce angajatorul este obligat să expedieze un contract individual de muncă în original, înainte să ieșiți din țară.

În baza contractului individual de muncă semnat în 2 exemplare de ambele părți (angajatorul și dumneavoastră), se face o programare personală sau cu suportul agenției intermediare la Ambasada sau Consulatul țării în care urmează să plecați pentru a obține o viză de muncă.

Nu acceptați prima ofertă de muncă găsită, chiar dacă vi se propune un salariu generos și sunteți tentat să plecați. Asigurați-vă că v-ați documentat suficient, că vă cunoașteți drepturile și aveți o ofertă legală.

Solicitați consilierea specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777, disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00 sau scrieți-ne aici, pe migratiesigura.md.

Sursa foto: @mari on Unsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​