Close

Sfaturi pentru părinții care pleacă la muncă peste hotare: cum să protejați copilul rămas acasă

Etichete aplicate

Ați decis să plecați la muncă în străinătate, iar copilul rămâne acasă. Internetul este plin cu publicații pentru părinții care s-au pomenit într-o asemenea situație. În acest articol, am selectat cele mai relevante recomandări, care sperăm că vă vor fi de folos în această perioadă a vieții.

Vorbiți-i din timp copilului despre decizia de a pleca la muncă peste hotare. O cercetare realizată de organizația „Salvați Copiii” arată că, deseori, copiii nu numai că nu sunt consultați în decizia părinților, dar nici măcar nu sunt informați despre plecare, decât în momentul în care aceasta se întâmplă. Cu alte cuvinte, copilul este pus în fața faptului împlinit, fiind lipsit de timpul necesar pentru a se împăca cu lipsa temporară a unui părinte. De aceea, vă recomandăm să aveți întotdeauna o comunicare deschisă cu propriul copil, indiferent de vârsta acestuia.

Alegeți o persoană de încredere în calitate de tutore. Cu excepția cazurilor în care copilul rămâne alături de celălalt părinte, va trebui să alegeți o persoană de încredere care va avea grijă de copil. Chiar dacă este vorba de o rudă sau un prieten apropiat, trebuie să-i transmiți oficial responsabilitățile dumneavoastră de părinte, pe perioada în care veți fi în străinătate. Pentru aceasta, adresați o solicitare oficială către primar. Sunt multe cazuri în care părinții trec cu vederea acest pas și cred că e destul să ceară ajutorul bunicilor sau altor rude. Dar gândiți-vă, ce va face copilul dumneavoastră atunci când va avea nevoie de acordul scris pentru a participa la o excursie sau un eveniment școlar? În asemenea cazuri, este valabilă doar semnătura părintelui sau a unui tutore recunoscut oficial.

Vorbiți cu medicul de familie, dirigintele/diriginta de la școală sau educatorul/educatoarea de la grădinița la care merge copilul. Informați-i despre intenția dumneavoastră de a pleca peste hotare și lăsați-le un număr de contact (Skype, Viber, Messenger, etc.), la care pot apela pentru a comunica cu direct cu dumneavoastră despre starea de sănătate sau reușitele școlare ale copilului. De asemenea, ar fi bine să mergeți la direcția asistență socială și să solicitați certificatul de luare în evidență a copilului. Astfel, vă veți asigura că fiul / fiica dumneavoastră va beneficia de protecția socială cuvenită.

Comunicați cât mai des cu copilul! Cercetările sociologice arată că menținerea relației părinte-copil are un rol deosebit în comportamentul pe care copilul îl va adopta pe perioada în care părintele se află peste hotare. O relație constantă, bazată pe sinceritate, îl ajută pe copil să accepte mai ușor lipsa părinților și să aibă un comportament social dezirabil. În schimb, comunicarea insuficientă este asociată cu scăderea încrederii în sine și un comportament excentric sau agresiv. Pe lângă toate acestea, copiii ai căror părinți nu sunt interesați să comunice cu ei, ar putea să devină mai vulnerabili la riscuri precum hărțuirea pe Internet, un abuz sexual sau trafic de persoane. De aceea, este foarte important să comunicați cu copilul atunci când sunteți departe de el.

Înainte să acceptați o ofertă de muncă în străinătate, informați-vă! Apelați la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777, disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00. Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​