Close

Veste bună pentru tinerii din Republica Moldova care își fac studiile în România

Etichete aplicate

Pandemia ne-a schimbat rutina și ne-a pus în fața multor provocări. Elevii și studenții din Republica Moldova, care își fac studiile în România, s-au pomenit între ciocan și nicovală. După ce procesul de studii a fost suspendat pentru o perioadă de 2 săptămâni – nimeni nu bănuia în acel moment că va dura atât-, o bună parte dintre ei au revenit acasă, în Republica Moldova. Acum însă acești tineri trebuie să revină în România pentru a-și ridica lucrurile personale lăsate în cămine, fie pentru a susține examenele, fiind obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile, conform prevederilor autorităților române.

În urma unor demersuri ale tinerilor moldoveni, pe care le-au adresat atât autorităților Republicii Moldova, cât și celor din România, recent a fost adoptată hotărârea de a nu impune elevii și studenții rezidenți ai Republicii Moldova să stea timp de 14 zile în carantină după ce traversează hotarul.

Menționam în articolul precedent care sunt categoriile de persoane care au dreptul să traverseze frontiera României odată cu stabilirea stării de alertă și care sunt persoanele exonerate de obligația de a se autoizola.

Astfel, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 394, art.1/6, litera (p), publicată în Monitorul Oficial nr. 410 din 18 mai 2020, elevii/studenții, cetățeni români sau cetățeni ai statelor vecine României, cu domiciliul sau reședința în afara României și înmatriculați în unitățile/instituțiile de învățământ de pe teritoriul României, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/universitar, sunt exceptați de la măsura carantinării/ izolării, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19.

Probele scrise pentru examenul de bacalaureat pentru anul academic 2019/2020 în România se vor desfășura în mod obișnuit și vor începe pe 22 iunie cu proba scrisă la limba și literatura română, cu respectarea tuturor recomandărilor primite de la Institutul Național de Sănătate Publică din România. Însă transportul rutier și feroviar internațional este deocamdată interzis și asta reprezintă o nouă provocare a elevilor și studenților din Republica Moldova care trebuie totuși să ajungă în România.

Pentru a afla mai multe informații privind migrația sigură, contactează-ne:

Tel.: 0800 77777 – apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)

+ 373 2223 33 09 – apeluri de peste hotare

Facebook:@LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md

Skype: Consultant080077777

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Imagine generică: John Schnobrich,  Unsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​