Close

Vești bune pentru non-cetățenii UE care și-au depășit termenul de ședere din cauza restricțiilor de călătorie impuse de carantină

Etichete aplicate

La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană  a emis noi orientări practice pentru felul în care urmează să fie puse în aplicare restricțiile temporare ale călătoriilor neesențiale în Uniunea Europeană. Prin călătorii neesențiale se au în vedere orice călătorii care nu sunt legate de măsurile pe care autoritățile trebuie să le ia pentru a proteja sănătatea cetățenilor UE și pentru a asigura accesul la bunuri și servicii de primă necesitate în interiorul Uniunii Europene.

După cum se menționează în comunicatul emis de Comisie, orientările practice  se referă, în principal, la facilitarea circulației lucrătorilor mobili din UE. Este vorba despre cetățenii Uniunii Europene care au ocupații strategice în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus (lucrătorii din sectorul sănătății, alimentar, servicii de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă ș.a.). Documentul conține însă și o prevedere importantă pentru non-cetățenii UE, inclusiv cetățenii Republicii Moldova.

PE SCURT

Dacă sunteți cetățean al Republicii Moldova și vă aflați acum legal în una dintre țările UE, dar perioada dumneavoastră de ședere acolo s-ar putea să depășească termenul prevăzut de viză, nu e cazul să vă îngrijorați. Comisia Europeană recomandă să fie eliberată o viză de ședere de lungă durată sau un permis de ședere temporară pentru posesorii de vize care nu pot părăsi teritoriul UE din cauza restricțiilor de circulație impuse de pandemia COVID-19.

PE LUNG

Călătorii din afara UE care, din cauza restricțiilor curente de călătorie,  sunt nevoiți să rămână pe terirotiul UE mai mult decât sunt autorizați, nu ar trebui sancționați, se mai spune în document.

Pentru călătorii care se află în prezent în zona Schengen în baza unei  vize de ședere de scurtă durată, care sunt obligați să rămână mai mult decât le permite viza, statele membre pot prelungi viza cu maximum  90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Totodată, statele membre ale UE ar trebui să emită o viză de ședere de lungă durată sau un permis de ședere temporară titularilor de vize de ședere de scurtă durată și celor care călătoresc fără viză, care sunt obligați să rămână peste 90 de zile cumulativ într-o perioadă de jumătate de an.

Tot în acest document, Comisia Europeană încurajează toate statele-membre să nu impună în viitor interdicții de intrare celor care și-au depășit termenul de ședere în această perioadă din cauza restricționării călătoriilor în legătură cu pandemia generată de virusul COVID -19.

Nu ezitați să contactați consilierii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic dacă aveți întrebări cu privire la situația cetățenilor moldoveni aflați în străinătate:

Telefon:

0 800 77777 – apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)

+ 373 22 23 33 09 – apeluri de peste hotare

Facebook: @LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md

Skype: Consultant080077777

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Credit foto: Alexandru G. STAVRICĂ on Unsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​