Close

Ce reguli trebuie să respecte moldovenii pentru a putea intra în Ucraina pe durata pandemiei

Etichete aplicate

În timp ce frontierele externe ale UE rămân închise şi după 1 iulie pentru majoritatea călătorilor, autoritățile de la Kiev au decis să redeschidă  granițele pentru străini, inclusiv pentru cetăţenii R. Moldova. Au impus, totuși, condiţii speciale pe perioada pandemiei de COVID-19.

Traversarea frontierei de stat a Ucrainei de către cetățenii Republicii Moldova se poate face în următoarele circumstanțe: fie cu prezentarea testului negativ la COVID-19, fie prin respectarea carantinei timp de 14 zile.

Oricare ar fi opțiunea de acces, toți cei care vor să intre în Ucraina trebuie să deţină şi o poliţă de asigurare medicală pentru străini şi apatrizi emisă de o companie înregistrată în ţara vecină sau o companie de asigurări străină, cu reprezentanță în Ucraina sau care are un partener (companie de asigurări) în Ucraina.  Polița de asigurare medicală trebuie să acopere costul tratamentului în cazul infectării cu COVID-19 pe toată perioada staţionării pe teritoriul Ucrainei.

  • Toţi cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să treacă testul Covid-19 la intrarea în Ucraina. Acest test este unul de tip expres și se efectuează după traversarea hotarului Ucrainei, iar preţul acestuia variază între 1000 şi 3000 de lei, în funcţie de producător.
  • În lipsa testării, cetățenii străini care vin în Ucraina din țările din zonele cu risc sporit trebuie să se supună observației cu amplasarea obligatorie în locuri determinate (la rude, prieteni, spații arendate) sau spații de observație (carantină) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.
  • Tranzitarea teritoriului Ucrainei de către cetățenii Republicii Moldova, în ambele sensuri, fără plasarea în autoizolare (observare) pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile (drept exemplu, poate servi biletul de călătorie cu autocarul) și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19;
  • În lista persoanelor care nu cad sub obligațiunea plasării în spațiile de observație (carantină) sau autoizolare pentru o perioadă de 14 zile au fost incluși și conducătorii autocarelor de curse internaționale regulate de pasageri.

Nu uitați, înainte să porniți la drum, informați-vă din surse oficiale despre toate regulile și restricțiile de călătorie impuse pe perioada de pandemie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​