Close

Stare de urgență în Spania din cauza COVID-19: informații și recomandări pentru migranții moldoveni

Etichete aplicate

Starea de urgență în Spania a fost decretată pe 14 martie și va dura cel puțin până pe data de 12 aprilie . Muncitorii migranți, lucrătorii casnici, chiriașii fac parte din categoria persoanelor vulnerabile în fața acestei situații, de aceea, autoritățile spaniole au anunțat deja un pachet de măsuri economice în sprijinul acestora. De asemenea, ONG-uri spaniole pentru drepturile migranților au publicat recomandări practice destinate străinilor care se află în Spania în această perioadă.


Informații generale pentru toți migranții moldoveni aflați în Spania


Procedurile administrative au fost suspendate pe întreaga perioadă a stării de urgență. Zilele incluse în perioada stării de urgență nu vor fi considerate zile lucrătoare. De exemplu, dacă miercuri, 11 martie, ai fost anunțat că, în următoarele 10 zile lucrătoare, trebuie să depui un document sau un certificat la o instituție publică din Spania, doar 12 și 13 martie vor fi considerate zile lucrătoare.  Începând cu 14 martie termenul este paralizat până la sfârșitul stării de urgență. Dacă starea de urgență se va termina pe 12 aprilie, atunci termenul de 10 zile lucrătoare din exemplul de mai sus expiră miercuri, 22 aprilie. 

Cetățenii ale căror permise de ședere expiră în perioada stării de urgență pot solicita reînnoirea acestora prin Internet, folosind platformele guvernamentale Registrul Electronic Comun și Platforma Mercurio.


Informații pentru călători

Dacă termenul de 90 de zile de ședere legală la care ai voie conform documentului de călătorie a expirat după ce a fost declarată starea de urgență, ai dreptul să rămâi pe teriotriul Spaniei atât timp cât durează starea de urgență sau până în momentul în care Republica Moldova va permite reîntoarcerea acasă, fără restricții, a cetățenilor aflați în Spania.


Informații pentru cei care stau cu chirie

Conform măsurilor economice anunțate de Guvernul Spaniei, cei care închiriază o locuință nu pot fi dați afară în perioada stării de urgență. Chiriașii aflați într-o situație financiară precară vor beneficia de credite fără dobândă pentru achitarea facturilor. Aceste credite vor putea fi returnate în 6 ani, cu posibilitatea de extindere până la 10 ani. Dacă, nici așa, persoana nu poate face față obligațiilor financiare, statul spaniol se angajează să acopere datoriile persoanelor vulnerabile din fonduri publice.

Contractele de chirie pe cale să expire, se pot extinde cu titlu extraordinar, pe o perioadă de 6 luni.

Nicio persoană nu poate fi deconectată de la rețelele de energie electrică sau de apă atât timp cât durează starea de urgență.


Informații pentru muncitori

Muncitorii care se autoizolează sau sunt internați în spital cu coronavirus au dreptul la concediul medical plătit sau la indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă, similară cu cea care se achită în urma unui accident de muncă. Începutul și durata concediului plătit vor fi stabilite de către medicul care a diagnosticat virusul.

Dacă un membru al familiei tale a fost infectat cu COVID-19 și trebuie să lipsești de la lucru pentru a te îngriji de el/ea, ai dreptul să soliciți suspendarea temporară a contractului de muncă (Excedencia por cuidados familiares ) pentru o perioadă de maxim doi ani, cu posibilitatea de a reveni la locul de muncă la sfârșitul perioadei indicate în solicitarea ta.

Muncitorii străini concediați după ce a fost declarată starea de urgență pot solicita ajutor în valoare de circa €440 în prima lună după declararea situației excepționale. Cerința obligatorie este ca durata muncii specificată în contractul reziliat să fie de cel puțin două luni.

Dacă ai rămas fără lucru din cauza  crizei de coronavirus, ai dreptul la o reducere de la 25% la 40% la factura de energie electrică.


Informații pentru lucrătorii casnici, îngrijitoarele, dădace, etc

În contextul epidemiei COVID-19, poți solicita reducerea orelor de muncă sau modificarea regimului de muncă, cum ar fi: trecerea la un program flexibil, trecerea la regim extern în loc de cel intern și orice altă modificare discutată în prealabil cu angajator.

În niciun caz nu poți fi obligată să faci munca care îți pune în pericol sănătatea și integritatea fizică. Dacă ești rugată să îngrijești o persoană care are simptome de COVID-19 sau care a intrat în contact cu un infectat de coronavirus, adresează-te imediat la autoritățile din domeniul sănătății pentru a solicita indicații.

Angajatorul tău nu poate să-ți interzică să părăsești locuința lui, chiar și în condițiile stării de urgență și chiar dacă ești cazată la domiciliul acestuia. Doar Guvernul poate decreta interzicerea completă de a ieși afară, în cazuri excepționale.

Conform măsurilor anunțate până acum (30 martie 2020), dacă un polițist sau un reprezentant al Gărzii Civile te oprește pe stradă, nu e nevoie să-i prezinți niciun document oficial care confirmă faptul că te deplasezi la locul de muncă sau că te întorci acasă de la lucru. În orice caz, mai ales dacă nu ai permis valabil de ședere în Spania, se recomandă să ai cu tine un certificat semnat de angajator.

ATENȚIE! Starea de urgență nu presupune rezilierea automată a contractului sau permisiunea de a nu lucra în timpul pandemiei. Atunci când angajatorul tău îți spune să nu vii la muncă sau că „te va suna când va fi nevoie”, cere ca acest lucru să fie confirmat printr-o declarație scrisă și semnată. În caz contrar, ai putea să nu primești salariul pentru perioada respectivă. Mai grav, angajatorul ar putea să argumenteze că ai lipsit de la serviciu din propria inițiativă, ceea ce este un temei suficient pentru concediere.

În cazul incapacității de muncă din motivele de sănătate, lucrătorii casnici și îngrijitoarele cu contract de muncă cazate în casa angajatorului (regim intern) au dreptul să rămână acolo pentru cel puțin 30 de zile.

Lucrătorii casnici și îngrijitoarele cu contract de muncă care au fost concediate urmare a crizei COVID-19 vor avea dreptul la un ajutor din partea statului .


Informații pentru victimele abuzurilor

Serviciile de asistență destinate femeilor care au suferit în urma abuzurilor sexuale și a violenței de gen continuă să funcționeze și în perioada stării de urgență. Poți suna la linia fierbinte a Ministerului Egalității de șanse – 016 – la orice oră. Serviciul este adresat tuturor victimelor, indiferent de cețățenie, și este disponibil în 52 de limbi.

IMPORTANT! Cetățenii RM aflați pe teritoriul Spaniei sau oricărui alt stat și care se confruntă cu o situații de violență în familie pot solicita suport juridic și psihologic gratuite la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete al Centrului Internațional La Strada Moldova: + 373 22 24 06 24. Serviciul activează în regim non-stop. Apelul rămâne anonim și confidențial.


Acces la sistemul de sănătate din Spania

Decretul Regal 7/2018 privind accesul universal la Sistemul Național de Sănătate prevede că toți migranții, inclusiv cei aflați în situație de iregularitate, să poată primi gratuit ajutor medical, cu condiția prezentării pașaportului sau a documentului oficial de identitate emis de către țara de origine și atunci când există dovada includerii persoanei în registrul administrativ al municipiului sau al comunității din Spania în care această persoană locuiește.

Ajutorul medical oferit în lipsa acestor documente se face contra plată, costurile urmând să fie suportate fie de către autoritățile statului din care provine migrantul, fie de către migrantul însuși.




Nu ezitați să contactați consilierii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic dacă aveți întrebări cu privire la situația cetățenilor moldoveni aflați în străinătate:

0 800 77777 – apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)

+ 373 22 23 33 09 – apeluri de peste hotare

Facebook: @LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md

Skype: Consultant080077777

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.







Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​