Close

Ce presupune carantina în Italia și cum i-ar putea afecta pe muncitorii din Republica Moldova

Etichete aplicate

Italia continuă să înregistreze un număr considerabil de infectări cu coronavirus, motiv pentru care autoritățile au prelungit măsurile de izolare și distanțare socială. Pandemia COVID-19 îi afectează pe toți, dar mai ales pe migranții moldoveni care nu au posibilitatea de a se întoarce acasă din cauza restricțiilor de călătorie. În această situație de criză, e firesc ca concetățenii noștri aflați în Italia să pună întrebări despre ce presupune starea de izolare și cine poate să-i ajute în caz de necesitate.

Cât timp va mai dura „carantina”?

Măsurile de izolare din Italia au fost prelungite până pe 13 aprilie


Ce presupun măsurile de izolare? Nu am voie să ies din casă?

Părăsirea locuinței este permisă pentru a merge la muncă, din motive de sănătate sau atunci când procuri produse alimentare și de prima necesitate. Va trebui să completezi o declarație în care să specifici motivul ieșirii afară, iar autoritățile au voie să verifice dacă într-adevăr ai făcut ceea ce ai scris în declarație.


În ce condiții un copil minor poate ieși afară?

Autoritățile italiene au precizat recent că, atât timp cât măsurile de izolare rămân în vigoare, copilul poate ieși la o scurtă plimbare lângă casă, cu condiția să fie însoțit de un singur părinte și cu păstrarea distanței de cel puțin 1m față de alte persoane. Copilului îi este interzis să se joace cu alți copii. Accesul în parcuri, grădini, terenuri de sport, vile este în continuare interzis.


Am voie să fac sport în aer liber?

Se permite alergarea ușoară (jogging) în imediata apropiere a casei.


Pot folosi transportul public?

Transportul public continuă să funcționeze, însă în multe regiuni orarul de circulație a fost prescurtat.


Am voie să merg cu mașină în afara localității în care mă aflu?

Da , dar numai în scop de muncă și atunci când deplasarea este absolut necesară și nu poate fi amânată. Conform măsurilor luate de autorități în contextul pandemiei, este necesar să ai o declarație în care să fie indicat motivul deplasării și datele tale personale. Aceasta urmează a fi verificată de autorități. Poliția italiană a anunțat intensificarea controalelor în regiunile Lombardia, Lazio, Campania și Marche, pe autostrăzile A8, A7, A50, A1 și A14. 


Ce risc dacă nu respect măsurile de izolare?

Pe lângă riscurile de sănătate în contextul pandemiei COVID-19, cei care nu se conformează măsurilor de izolare și distanțare socială se pot alege cu amenzi de la €400 până la €3.000.


Îmi expiră permisul de ședere/viza/documentul de călătorie în această perioadă. Ar trebui să solicit o prelungire?

Valabilitatea tuturor permiselor de ședere expirate în perioada 31 ianuarie – 15 aprilie a fost prelungită până pe data de 15 iunie. Deținătorii permiselor expirate în perioda menționată beneficiază de această prelungire fără a fi nevoiți să depună solicitări sau documente adiționale.


 Am nevoie de un medicament care nu se eliberează fără rețetă. Cum să procedez?

Ordonanța nr. 651 din 19 martie a Departamentului de protecție civilă stabilește că rețeta medicală poate fi expediată de către medic pe email sau într-un mesaj SMS, Whatsapp, etc. Cu alte cuvinte, nu e nevoie să mergi la unitatea de asistență medicală pentru a lua rețeta. Contactează medicul tău de familie pentru detalii.

Atenție! În cazul în care va exista deficit de medicamente, lista actualizată a preparatelor care lipsesc din farmacii va fi publicată pe această pagină a Agenției Italiene a Medicamentului.


 Ce fac dacă nu am asigurare medicală și nu am fost înregistrat la medicul de familie în Italia?

Sună la cel mai apropiat centru medical (ASL). Dacă ai permesso di soggiorno, sistemul italian de sănătate îți oferă acces la medicul de familie și tratament medical. În lipsa permisului de ședere, ai dreptul la ajutor medical, dar mai întâi trebuie să soliciți codul STP pentru cetățenii străini aflați în Italia temporar. Solicitarea se face la cel mai apropiat centru medical.


Ce măsuri de sprijin economic au fost luate?

Decretul Guvernului care ar urma să intre în vigoare în luna mai, prevede un adaos la salariu în valoare de €100 pentru toți muncitorii care continuă să meargă la lucru în perioada epidemiei de COVID-19.

Îngrijitoarele și lucrătorii casnici nu vor fi amendați dacă nu achită contribuțiile sociale în perioada 23 februarie – 31 mai. Se permite achitarea lor după data de 10 iunie 2020.

Antreprenorii, liberi-profesioniștii, muncitorii sezonieri și artiștii ale căror afaceri au fost afectate de criza COVID-19 pot solicita o indemnizație în valoare de €600 pentru luna martie.

De asemenea, Executivul italian le-a interzis angajatorilor să concedieze municitori în lipsa motivelor obiective și întemeiate.


Alte informații de interes

Ultimele noutăți privind cursele aeriene în scopul repatrierii cetățenilor Republicii Moldova- aici.

Lista inițiativelor de asistență psihologică în Italia: aici.

Cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Italiei sau oricărui alt stat și care se confruntă cu o situații de violență în familie pot solicita suport juridic și psihologic gratuit la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete la numărul + 373 22 24 06 24. Serviciul activează în regim non-stop. Apelul rămâne anonim și confidențial.

Nu ezitați să contactați consilierii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic dacă aveți întrebări cu privire la situația cetățenilor moldoveni aflați în străinătate :



Tel.: 0 800 77777 – apeluri naționale

+ 373 22 23 33 09 – apeluri de peste hotare

Fb: @LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md

Skype: Consultant080077777

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.


Sursa foto: ilMamilio.it



Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​