Close

Aspecte legislative ale șomajului tehnic în Polonia

Etichete aplicate

Odată cu răspândirea pandemiei, pe întreg teritoriul Poloniei, în scopul combaterii și prevenirii infecției cu COVID-19, guvernul polonez a introdus mai multe restricții în activitatea unor agenți economici (magazine, frizerii, centre comerciale, etc.). În același timp, unele companii de producție se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu materii prime, ceea ce face imposibilă activitatea lor în regim normal. Din aceste considerente, un șir de agenți economici și-au suspendat temporar activitatea.

Dat fiind faptul că există cazuri când angajatorul încearcă să soluționeze situațiile de acest gen în  mod diferit, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Stat al Muncii din Polonia, suspendarea activității din cauza amenințării coronavirusului este considerată șomaj tehnic, fiind aplicate prevederile respective ale Codul Muncii al Poloniei (art. 81).

Cetățenii Republicii Moldova încadrați legal în câmpul muncii în Polonia, care au ajuns într-o asemenea situație, trebuie să cunoască următoarele:

• Suspendarea temporară a activității întreprinderii la care sunt angajați nu duce la întreruperea raporturilor de muncă, angajații intrând în șomaj tehnic.

• Legislația poloneză prevede că persoana care a fost trimisă în șomaj tehnic, are dreptul la remunerare, care este diferită în funcție de tipul contractului de muncă și clauzelor contractuale, însă, remunerarea în nici un caz nu poate fi mai mică decât salariul minim stabilit prin lege.

• Pentru a avea dreptul la remunerare, angajatul trebuie să fie disponibil pentru efectuarea muncii, inclusiv de la distanță, dacă acest lucru este solicitat de către angajator.

• Angajatul nu poate fi trimis silit în concediu de către angajator, cu excepția cazurilor când are restanțe la concediu din anul trecut, sau are planificat concediul de odihnă pentru această perioadă, conform unui grafic stabilit la începutul anului.

• Propunerea din partea angajatorului de soluționare în baza unui acord al părților, urmează a fi tratată cu cea mai mare seriozitate, deoarece semnarea acestuia creează efecte juridice ireversibile, inclusiv poate duce la pierderea dreptului de remunerare.

Pentru obținerea unor informații suplimentare sau clarificări, îndemnăm cetățenii Republicii Moldova să se adreseze direct Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) din Polonia.

Detalii pot fi accesate pe pagina web: www.pip.gov.pl

e-mail: kancelaria@gip.pip.gov.pl

Główny Inspektorat Pracy

ul. Barska 28/30

02-315 Warszawa

tel. 22 391 82 15

fax. 22 391 82 14

Nu ezitați să contactați consilierii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic dacă aveți întrebări cu privire la situația cetățenilor moldoveni aflați în străinătate:T

0 800 77777 – pentru apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)

+ 373 22 23 33 09 – pentru apeluri de peste hotare

Facebook: @LiniaFierbinte080077777

E-mail: hotline@lastrada.md

Skype: Consultant080077777

Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.

Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Sursa foto: Stepan BabaninUnsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​