Close

Abia așteptați să reveniți la lucru în străinătate? Atenție la detalii, pentru a evita exploatarea prin muncă și înșelăciunile

Etichete aplicate

Pandemia de coronarivirus cu care ne confruntăm în această perioadă are efecte negative multiple, inclusiv în plan economic și social. Măsurile restrictive impuse de autorități, în cadrul efortului general de a limita răspândirea viruslui, afectează cererea și oferta de pe piața forței de muncă și la nivel internațional.

Tot mai multe state europene, precum Marea Britanie, Germania, Polonia, Italia sau Portugalia se confruntă acum cu o altă problemă gravă, lipsa forței de muncă pentru munca sezonieră.  În aceste condiţii, lucrătorii din ţările estice, inclusiv cei din Republica Moldova, sunt la mare căutare.

Pe de o parte, zilnic apar tot mai multe oferte atractive, iar pe de alta, persoanele rămase fără un loc stabil de muncă din cauza pandemiei sunt în căutarea unui loc de muncă pentru a-și asigura veniturile necesare. Acești oameni sunt vulnerabili în fața ofertelor neloiale ale escrocilor, care vor profita și vor exploata situația financiară precară în care se află o bună parte dintre concetățenii noștri, ce obișnuiau să trăiască din muncile sezoniere peste hotare.

Pentru a preveni situațiile potențial periculoase, recomandăm să tratați cu maximă precauție anunțurile de angajare care conțin următoarele elemente:

  • Anunțul promite câștiguri substanțiale într-un timp scurt;
  • Angajatorul/compania nu solicită experiență în domeniu, absolvirea anumitor studii, cursuri sau cunoașterea limbii țării de destinație;
  • Promisiunea de a semna contractul de muncă în țara de destinație. Refuzul fiind argumentat prin motive precum “număr mare de persoane care urmează să plece, lipsă de timp, promisiunea conform căreia contractul se va semna direct la destinație”;
  • Sarcinile de muncă nu sunt clar specificate;
  •  Compania/datele de contact ale angajatorului sunt vag prezentate sau nu pot fi clar regăsite în anunț;
  • Oferta include plata transportului sau împrumutarea unor sume de bani de către angajator;
  • Propunerea de a pleca cu acte false sau cu viză turistică.

Mai multe detalii despre ce trebuie să conțină și procedura sigură și corectă de întocmire a unui contract individual de muncă peste hotarele țării găsiți în acest articol.

Prin urmare, înainte să accepțați o ofertă de muncă, informați-vă!

  • Verificați legalitatea agenției de intermediere a forței de muncă: (licența de activitate valabilă pentru țara în care urmează să pleci, statutul firmei, contractul de colaborare cu partenerii din străinătate etc.;
  • Verificați în detaliu firma angajatoare la care urmează să vă desfășurați activitatea, atât pe site-urile de specialitate, cât și istoricul de pe rețelele de socializare (din grupurile destinate locurilor de muncă);
  • Pentru a lucra în străinătate aveți nevoie de un contract de muncă, în baza căruia veți deschide o viză de muncă la Ambasada sau Consulatul țării în care plecați;
  • Nu părăsiți niciodată țara fără un contract de muncă semnat cu firma angajatoare din străinătate, chiar dacă plecați în baza unui pașaport european! Contractul de muncă trebuie întocmit în cel putin 2 exemplare și scris în limba română sau întrtr-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine.

Nu vă încredeți în promisiunile unui angajator/intermediar transmise verbal, prin mesaje telefonice sau prin intermediul altor aplicații/site-uri (Viber, WhatsApp, Facebook) – contractul este cel care reglementează toate condițiile viitorului loc de muncă și asumarea acestora de către părți. Evitați să semnați un contract cu specificații neclare de genul: “și alte tipuri de activități” sau “toate activitățile, la cererea angajatorului”.

  • Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranță și dacă este posibil, consultați un jurist. Nu semnați niciodată un document fără a-i cunoaște conținutul!
  • Angajatorul sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu acceptați aranjamente în contul firmei de intermediere sau plata altor comisioane! Agenția intermediară nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe!
  • Viza turistică nu vă dă dreptul să munciți legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală și puteți fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă. În acest caz, angajatorul vă poate manipula, impunându-vă să faceți tot ceea ce dorește.
  • Învățați limba țării sau câteva cuvinte de bază în limba țării de destinație pentru a cere ajutor dacă veți avea nevoie
  • Nu dați nimănui actele dumneavoastră de identitate sau alte documente importante! Paşaportul sau alte documente privind identitatea pot fi reţinute doar de oficialităţile de la vamă sau poliţie. Nicio altă persoană nu are dreptul să le reţină.

Indiferent de circumstanțe, dacă totuși ați ajuns într-o situație dificilă, sunteți sechestrat/ă şi/sau obligat/ă să faceți lucruri împotriva voinţei dumneavoastră ori nu primiți decât o mică parte din ce vi s-a promis ca plată, cereți ajutor!

  • Reţineți orice informaţie privind locaţia în care vă aflați (adresă, telefon, nume etc.);
  • Transmiteți un mesaj de ajutor către o rudă sau un prieten din ţară (prin telefon, mesaj, rețele sociale etc.);
  • Încercați să apelați la Poliţie, la Ambasada sau Consulatul Republicii Moldova din ţara în care vă aflați. Vedeți aici o listă de contacte ale Ambasadelor și Consulatelor RM în mai multe țări.
  • Scrieți pe migratiesigura.md sau sunați la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic +373 22 23 33 09.

Sursa foto: Marten NewhallUnsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​