Close

Marea Britanie trece la un sistem de migrație bazat pe puncte. Reguli noi pentru muncitori și studenți

Etichete aplicate

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, autoritățile de la Londra pun în aplicare un nou sistem de migrație bazat pe puncte, similar cu cel australian. Începând cu 1 ianuarie 2021, cei care vor să lucreze în Regatul Unit vor trebui să obțină 70 de puncte conform noii proceduri. Criteriile de bază sunt nivelul de calificare, cunoașterea limbii engleze și existența unei ofertei de muncă emise de un angajator britanic acreditat.

Așadar, dacă Dvs doriți să veniți la muncă în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021, trebuie să corespundeți unor cerințe înaintate de Comitetul Consultativ pentru Migrație al Regatului Unit. În conformitate cu noul sistem bazat pe puncte, un criteriu îndeplinit se traduce într-un anumit punctaj. Candidații care vor atinge „scorul magic” de 70 de puncte vor avea permisiunea de a lucra legal în Marea Britanie.

Cerințele obligatorii sunt următoarele:

  • ofertă de muncă de la un angajator britanic acreditat – 20 de puncte
  • nivel de calificare care corespunde postului de muncă – 20 de puncte
  • cunoașterea limbii engleze – 10 puncte

Dacă dumneavoastră îndepliniți aceste cerințe de bază, aveți 50 de puncte asigurate. Mai este nevoie de cel puțin 20 de puncte. La această etapă intră în joc cerințele adiționale:  

  • salariu între £23,040 și £25,599 pe an – 10 puncte
  • salariu mai mare de £25,600 pe an – 20 de puncte
  • jobul Dvs este inclus în Lista Ocupațiilor cu deficit de forță de muncă – 20 de puncte
  • teză de doctorat într-un domeniu relaționat cu jobul Dvs – 10 puncte
  • teză de doctorat în unul din domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) – 20 de puncte

Noul sistem are drept scop să atragă cât mai mulți muncitori calificați și să reducă ponderea forței de muncă ieftine, indiferent de țară din care provin candidații. Aici trebuie de remarcat faptul că cetățenii UE care sunt sau vor fi angajați în Marea Britanie până pe data de 31 decembrie 2020 își vor păstra statutul legal fără a trece prin sistemul de puncte, datorită programului guvernamental „EU Settlement Scheme”. Participarea la program se face prin depunerea cererii la autoritățile competente, cel târziu pe 30 iunie 2021.

O singură excepție pentru muncitorii înalt calificați

Lucrătorii extrem de talentați care adună numărul necesar de puncte vor putea să muncească pe teritoriul Marii Britanii în lipsa ofertei de muncă de la un angajator acreditat, datorită permisului acordat de autoritățile britanice. Această opțiune a fost modificată recent cu scopul de a deveni mai accesibilă pentru muncitorii din domeniile STEM.

Sistemul de puncte va fi aplicat și în cazul studenților

Din 2021, persoanele care vor veni la studii în Marea Britanie vor putea să adune numărul necesar de puncte în cazul în care sunt invitate de o instituție de învățământ acreditată, vorbesc engleză și sunt capabile să se întrețină pe întreaga perioadă a studiilor.

Pentru a afla mai multe despre munca legală în Regatul Unit, apelați la Linia Fierbinte pentru migrației sigură și anti-trafic 0800 77777.

Credit foto: Sabrina MazzeoUnsplash

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​