Close

Paza bună trece primejdia rea

Etichete aplicate

Discuţiile despre plecarea la muncă peste hotare nu sunt ceva ieşit din comun. Fiecare dintre noi cunoaşte pe cineva care a plecat. Majoritatea pleacă fiindcă îşi doresc să scape de sărăcie şi nevoi. Plini de gânduri grele şi de dorinţa de a pleca cât mai curând, nici nu observă uneori trucurile firmelor intremediare, care profită de situaţie ca să-şi îngroaşe propriul buzunar. 

Vom analiza mai jos unele momente care ar trebui să –i pună în gardă pe cei care apelează la agenţiile de angajare la muncă peste hotare. 

  • Firma nu are licenţa corespunzătoare domeniului de activitate. Agenţiile care oferă angajare peste hotare trebuie să deţină licenţă anume în domeniul în care vă propun un job.

Nu inspiră încredere agenţiile care în loc de adresa juridică a oficiului oferă numai căsuţa poştală sau adresa unui apartament.

  • Când se propune o plecare urgentă, de la 1-2 zile până la două săptămâni.

Perfectarea legală a actelor poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în dependenţă de tipul vizei solicitate.

  • Dacă îţi propune pleci cu acte false.

Falsificarea actelor este o infracţiune penală. La primul control vamal falsul va fi depistat şi riști să fii deportat sau arestat.

  • Când se oferă plece un angajat al firmei pentru a deschide vize unui grup de persoane.

Nu uitaţi să verificați la Ambasada ţării în care urmează să plecaţi dacă a fost sau nu deschisă viza pentru dumneavoastră şi ce tip de viză este.

  • Atunci când firma se oferă achite toate cheltuielile pentru perfectarea documentelor şi transport.

Analizaţi care este interesul financiar al firmei de vă oferă asemenea avantaj. Se ştie că scopul de bază al firmei este de a avea un venit cât mai mare. 

  • Dacă angajaţii insistă  nu spuneţi nimănui despre plecare.

Plecarea peste hotare este un pas serios, care comportă anumite riscuri, fapt pentru care este bine să vă informaţi mai detaliat, să discutaţi despre plecare cu persoane competente şi de încredere. 

  • Când vi se spune că este posibil să plecaţi la muncă în orice colţ al lumii.

De obicei, licenţa se oferă pentru câteva ţări. De asemenea, există şi ţări care nu acceptă cetăţeni străini la lucru. Este foarte indicat să verificaţi dacă ţara în care plecaţi are nevoie de asemenea specialişti.  Pentru informaţii suplimentare privind procedura, condiţiile de plecare legală sunaţi la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 (gratuit, pe teritoriul Republicii Moldova)  sau +373 22 23 33 09 (pentru apeluri de peste hotare).Toate apelurile sunt confidențiale și anonime.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​