Close

Angajatorul tău de peste hotare îți încalcă drepturile? Depune un denunț anonim la una dintre aceste organizații

Etichete aplicate

Dacă angajatorul tău te obligă să muncești ore excesive în condiții grele, fără un contract individual de muncă, nu tolera încălcarea drepturilor tale. Ai mai multe opțiuni la îndemână pentru a-l denunța pe angajator, fără ca acesta să știe.

Un studiu publicat în anul 2017 sub auspiciile Organizației Internaționale a Muncii a constatat că aproape 70% dintre moldovenii plecați la muncă peste hotare lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână, iar mulți dintre ei nu beneficiază nici de asigurare medicală și nici de concediul anual plătit. Frica de a pierde locul de muncă îi face pe concetățenii noștri să tacă și să activeze în cele mai grele condiții. Ceea ce mulți dintre ei nu cunosc este faptul că există un șir de organizații care acceptă denunțuri anonime de la muncitori ale căror drepturi fundamentale au fost încălcate de angajatori.

Iată organizații și instituții la care poți apela pentru suport:

Organizația Internațională pentru Migrație. Cu 480 de subdiviziuni în întreaga lume, OIM are drept scop să vegheze la respectarea drepturilor migranților. Reprezentanții OIM pot să-ți ofere servicii de consiliere și suport, în mod direct sau cu ajutorul celor peste 60 de ONG-uri partenere. Accesează aici adresele și datele de contact ale tuturor misiunilor OIM. Descarcă aplicația OIM pentru migranți MigApp: versiunile Android și iPhone .

Organizațiile sindicale. Dacă drepturile ți-au fost încălcate într-o țară din Uniunea Europeană, poți depune o plângere anonimă la organizațiile care fac parte din Confederația Europeană de Sindicate. Acestea pledează pentru apărarea drepturilor civile, sociale și profesionale ale angajaților, indiferent de țara lor de origine. Aici poți vedea lista tuturor organizațiilor sindicale acreditate.   

Biroul Relații cu Diaspora și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Îmbunătățirea mecanismelor de protecție a drepturilor cetățenilor moldoveni aflați peste hotare este o prioritate pentru BRD. Poți comunica cu reprezentanții acestuia prin email brd@gov.md . De asemenea, dacă ai devenit victima unui abuz, poți solicita ajutor de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Important: Înainte să accepți o ofertă de muncă peste hotare, informează-te. Solicită consilierea specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777 (disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00). De asemenea, ne poți contacta prin Skype Consultant080077777 sau la adresa de e-mail hotline@lastrada.md . Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​