Close

Persoana care muncește peste hotare a dispărut? Iată ce trebuie să faci

Etichete aplicate

În acest articol, vă vom povesti despre ce puteți face dacă o persoană plecată la muncă peste hotare nu mai răspunde la telefon.  

Înainte să vă adresați la autorități, încercați următoarele lucruri:

  • Aflați cât timp a trecut de când ați vorbit ultima oară cu persoana respectivă
  • Încercați să înțelegi dacă ultima convorbire cu această persoană vă poate oferi indicii despre locul aflării acesteia la moment sau despre motivul pentru care persoana nu mai răspunde la telefon
  • Dacă persoana folosește rețelele sociale, accesați-le pentru a afla informații despre locul aflării persoanei sau despre momentul când a accesat ultima dată profilul personal
  • Vorbiți cu toți cei care pot cunoaște ceva despre situația persoanei: rudele, prietenii, colegii, etc.

Dacă toate acestea nu au dat rezultate, atunci:

  1. Informați autoritățile țării în care a dispărut persoana respectivă. Responsabilitatea pentru căutarea persoanelor dispărute aparține autorităților locale, în special, poliției. Pentru a afla cum puteți comunica cu autoritățile poliției, contactați misiunea diplomatică a Republicii Moldova din țara respectivă.
  2. Informați poliția Republicii Moldova. Pentru aceasta, trebuie să vă prezentați la sectorul de poliție din apropiere sau din raionul în care a locuit persoana dispărută înainte de a pleca la muncă peste hotare.
  3. Contactați-i pe reprezentanții ambasadei/consulatului Republicii Moldova din țara în care a dispărut persoana. Ar trebui să le oferiți cât mai multe date despre persoana dispărută, spre exemplu: numele, data și locul nașterii, datele din pașaport, ultima dată când ați vorbit cu această persoană, locul aflării persoanei în momentul convorbirii, datele medicale, numărul de telefon, adresa de e-mail, conturile de pe rețele sociale, etc. Angajații ambasadei vor comunica aceste informații autorităților din țara respectivă, pentru a iniția o anchetă.

De asemenea, puteți încerca următoarele lucruri:

  1. Să vă adresați la banca sau operatorul de telefonie mobilă/Internet al persoanei, pentru a afla data ultimei accesări a contului de către persoana dispărută. S-ar putea să aveți nevoie de autorizația poliției pentru a face acest lucru.
  2. Dacă cunoașteți numărul IMEI (codul de fabricație) al telefonului persoanei, comunicați-l poliției din țara în care a dispărut persoana. Cu ajutorul acestui număr, autoritățile vor putea descoperi locul exact unde se află telefonul mobil al persoanei dispărute.
  3. Să inițiați o campanie de anunțuri în locuri publice și pe rețelele sociale în țara în care a dispărut persoana. Contactați misiunile diplomatice ale Republicii Moldova și solicitați informații despre organizațiile care vă pot ajuta. 

Să organizați o conferință de presă sau o intervenție TV. Contactați mass-media din țara străină pentru informații.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​