182017Oct
Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane

Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Anual, la 18 octombrie este marcată Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane, iar amploarea acestui fenomen nu ar trebui subestimată, monitorizând continuu noile forme şi tendinţe ale acestui fenomen, fapt care impune o atenţie sporită şi susţinută din partea autorităţilor statului, ajustarea abordărilor, dar şi a cadrului legal.

Vulnerabilitatea social-economică a populaţiei, dinamica migraţiei forţei de muncă, precum şi caracterul latent și flexibil al fenomenului traficului de fiinţe umane favorizează cu regret expunerea cetăţenilor RM riscului de a fi traficați în scop sexual, de muncă, pentru cerșit sau pentru a fi implicați forțat în activități criminale. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci,când lipsite de alte oportunităţi , persoanele acceptă oferte dubioase şi riscante de lucru în diferite industrii, fără a se asigura că aceste oferte sunt legale.

Riscul de a deveni victimă a traficului de ființe umane este o realitate dură și greu de acceptat. Fiecare speră că „asta nu se va întâmpla cu mine”. Cu scopul combaterii traficului de ființe umane și a susținerii victimelor, data de 18 octombrie este considerată „Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane”. Desemnarea acestei date de către Comisia Europeană în anul 2007 a apărut din necesitatea de a trage un nou semnal de alarmă asupra acestui fenomen, a cărui dimensiune este greu de apreciat, vorbind  mai degrabă despre gradul de recunoaștere a problemei de către un stat și capacitatea de a răspunde acestei crime, urmărindu-se totodată creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra acestui fenomen.

Deşi în Republica Moldova despre traficul de ființe umane se vorbeşte încă din 2001, atunci când și-a început activitatea şi Linia Fierbinte Anti trafic 0 800 77777 din cadrul Centrului Internațional “La Strada”, fenomenul traficului de ființe umane, cu părere de rău, se răsfrânge și astăzi asupra cetățenilor Republicii Moldova. Problema este și mai gravă datorită faptului că persoanele nu sunt suficient informate despre specificul acestui fenomen, denumit și sclavie modernă, iar ca urmare nu pot evalua riscul de a deveni victimă a traficului de ființe umane sau de a identifica victima și de a oferi suportul necesar. Mai multe informații despre acest fenomen puteți afla aici.

Pentru a minimaliza riscul de a deveni victimă a traficului de ființe umane și pentru siguranța dvs. – informați-vă! Astfel, dacă aţi luat decizia de a pleca peste hotare, este necesar să analizați specificul ofertei primite, apelând la suportul unui specialist

Mai multe informații despre migrația sigură și prevenirea traficului de ființe umane le puteți afla apelând la Linia Fierbinte Anti trafic a Centrului Internațional „La Strada”, 0800 77777 (gratuit de pe teritoriul R.M.) și +373 22 233 309 (de peste hotare).