62018Feb
Vom avea paşapoarte noi!

Vom avea paşapoarte noi!

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Acordul de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014 şi permite călătoria fără vize în ţările membre ale spațiului Schengen pentru o perioadă de 90 de zile în decursul a 180 de zile cetăţenilor Republicii Moldova, deţinători ai paşapoartelor biometrice. De la început multe persoane nu înţelegeau care sunt oportunităţile, dar şi restricțiile acestui acord, cea mai des întâlnită întrebare fiind: „Pot sau nu lucra cu paşaport biometric?”  Acum deja, faptul că paşaportul biometric nu oferă dreptul la muncă, ci doar dreptul la scurte călătorii în ţările membre ale spaţiului Schengen este cunoscut de mai multe persoane, care la fel cunosc că pentru angajarea peste hotare este necesar de urmat un şir de paşi.

În ultima perioadă cetăţenii R. Moldova discută tot mai des despre oportunităţile noului paşaport, care este perfectat începând cu 5 februarie 2018. Pe unele forum-uri putem citi afirmaţii precum că: „Vom putea lucra în Europa fără vize! sau Pentru a merge în SUA nu vom mai avea nevoie de vize!” şi unele persoane chiar cred. Liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova este prevăzută de Regulamentul UE nr.259/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 la care nu a fost făcută nici o modificare pentru cetăţenii moldoveni privind regimul de vize. Astfel pentru deţinătorii paşaportului biometric nu s-a schimbat nimic, în continuare sunt valabile aceleaşi condiţii de călătorie cu paşaport biometric în ţările membre ale spaţiului Schengen, indiferent dacă acesta este un paşaport biometric de tip vechi, sau unul de tip nou.

De ce atunci atâta zarvă? Şi de ce ne trebuie paşapoarte noi? În primul rând trebuie să atragem atenţia asupra faptului că nu este obligatoriu schimbarea paşapoartelor pe care le deţinem. Deţinătorii de modele vechi de paşapoarte biometrice încă valabile se pot folosi de ele până la data expirării, nu este necesar perfectarea unui paşaport nou. Noile paşapoarte vor avea un design diferit şi un grad sporit de securitate. Noul tip de pașaport va conține amprentele digitale ale titularului, datele biometrice, iar pe fiecare pagină va avea imprimate monumentele, locurile turistice și simbolurile care caracterizează Republica Moldova. De asemenea, vor fi şi alte modificări privind informaţiile înregistrate în paşaport.

Astfel, noile modificări sunt legate strict de aspectul exterior şi informaţia înregistrată în paşaport, dar nu se răsfrâng asupra regulilor de intrare şi şedere în ţările membre ale spaţiului Schengen, drepturile deţinătorilor tuturor tipurilor de paşapoarte biometrice fiind aceleaşi!


Informații utile despre migrația sigură și prevenirea traficului de ființe umane

puteți afla apelând la Linia Fierbinte a Centrului Internațional „La Strada” – 0800 77777

(gratuit de pe teritoriul R.M.) și +373 22 233 309 (de peste hotare).