172015Aug
Viza de muncă peste hotare

Viza de muncă peste hotare

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

De mult timp nu ne mai mirăm să auzim că exodul forței de muncă din Republica Moldova continuă, fiind determinat de situația politică și economică precară, precum și de lipsa locurilor de muncă bine plătite, dar și a oricăror perspective pentru tinerii cu studii. Și dacă migrația este un proces greu de gestionat și imposibil de stopat, atunci să ne asigurăm că știm ce înseamnă a pleca legal la muncă peste hotare și care sunt riscurile unei migrații ilegale. Astfel, punem începutul unei serii de mici articole informative despre elementele migrației legale.

Munca legală în străinătate presupune deținerea unei vize de muncă în baza căreia poate fi exercitată o activitate de lucru pe teritoriul unei țări pe o anumită perioadă de timp. Numai pașaportului biometric nu oferă dreptul la muncă peste hotare.

Cu toate acestea, dacă pe perioada șederii în una din țări ați reușit să semnați un contract de muncă, puteți solicita de la autoritățile statului în care vă aflați oferirea unui permis sau unei vize de muncă.

Pentru a obține o viză de muncă peste hotare este necesar să prezentați la consulatul respectivei țări următoarele acte:

  1. Pașaportul internațional valabil, de tip vechi sau biometric.
  2. 2 fotografii recente (dimensiunile variază de la țară la țară).
  3. Anchetă completată sub forma unei cereri pentru viză.
  4. Contractul de muncă în care sunt indicate funcția ocupată, numărul orelor de lucru (pe zi, săptămână sau lună), precum și salariul care urmează a fi plătit etc.
  5. După caz, declarația angajatorului cu privire la oferirea unui loc de trai.
  6. Asigurarea medicală pentru întreaga perioadă  de aflare în țara de destinație.

Atenție !!! Regimul de vize cu scop de lucru diferă de la o țară la alta. De-aceea fiecare consulat are dreptul de a solicita și alte acte în vederea obținerii unei vize de muncă sau a unui permis de muncă.

 Pentru mai multe detalii despre procedura legală și condițiile de lucru peste hotare sunați la Linia Fierbinte a Centrului Internațional ,,La Strada’’ 0800 77777 !