282015Dec
TURCIA – paradis exotic sau capcana traficanţilor…?

TURCIA – paradis exotic sau capcana traficanţilor…?

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Turcia… Un tărâm întins pe înşiruiri muntoase, platouri înalte şi văi fertile a fost încă din vremurile îndepărtate orizontul ce separă Orientul de Occident, istoria veche de cea a epocilor moderne, mai fiind şi un amalgam cultural ce însumează o sinteză între est şi vest, iar din punct de vedere geografic şi podul între cele două continente – Europa şi Asia.  Regiune scăldată în raze de soare pentru mai mult de 300 de zile pe an, Turcia este un paradis pentru băile de soare, nataţie şi activităţi sportive. Însă nu toate ofertele, deşi captivante, sunt la fel de roze şi inofensive cum par la prima vedere.

În acest articol veți găsi informații generale despre Turcia, o țară care şi-a păstrat cu stricteţe obiceiurile şi tradiţiile şi care te ademeneşte în orice moment al anului cu propuneri fie de călătorie, fie de muncă sau căsătorie. Dacă v-aţi hotărât sa vizitați Turcia, informați-vă în prealabil mai detaliat cu privire la această destinaţie.

Intrarea şi regimul viza

În conformitate cu prevederile Acordului privind abolirea regimului de vize, din 1 iunie 2014 cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Turcia, pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs de 6 luni de la data primei intrări. În acest sens conaţionalii noștri pot folosi fie pașaportul simplu, fie cel biometric, care trebuie să aibă un termen de valabilitate de cel puţin 60 de zile suplimentar datei preconizate pentru ieşirea din ţară.

Cetăţenii moldoveni care doresc să călătorească în Republica Turcia pentru o perioadă ce depăşeşte termenul menţionat pot solicita o viză de lungă şedere la Ambasada Turciei, care poate fi de mai multe tipuri: viză turistică, de antreprenoriat, de studii, viză de reşedinţă, pentru reîntregirea familiei sau căsătorie, viză de muncă, viză de cercetare şi viză pentru filmări. Totodată, cetăţenii străini care intenţionează să rămână pentru o perioadă mai îndelungată de timp pe teritoriul Turciei au nevoie şi de un permis de şedere, care poate fi solicitat şi obţinut personal de solicitant doar la consulatele şi ambasadele Turciei sau la departamentul de poliţie a Biroului pentru străini.

Plecarea în scop turistic

Daca aţi decis sa vizitaţi această ţară unică şi exotică, ce se întinde pe două continente şi care de mii de ani a fost leagănul marilor culturi şi civilizaţii ale lumii, informaţi-vă mai întâi despre Agenţia care vă propune oferta de odihnă în Turcia, precum şi cât mai multe detalii despre oferta propriu-zisă. Nu vă lăsaţi ademeniţi de cei care vă propun să vedeţi „Raiul pe pământ”, dar care nu au măcar licenţa de a presta astfel de servicii. În altă ordine de idei, atunci când aţi decis să plecaţi la odihnă, verificaţi dacă agenţia turistică activează legal şi are licenţă valabilă eliberată de Camera de Licenţiere pentru prestarea serviciilor de turism în această ţară.

Agenţia este obligată să vă ofere gratuit informaţia completă despre localitatea unde plecaţi (tipul hotelului, limba vorbită, condiţiile de cazare, locuri interesante de vizitat, precum şi despre costul total al călătoriei, unde trebuie să fie incluse şi cazarea, şi transportul, şi asigurarea medicală. De obicei, în costul total nu sunt incluse prea multe excursii, în schimb agenţia trebuie să vă informeze privind toate posibilităţile, iar dumneavoastră decideţi dacă le acceptaţi sau nu.

Nu e nici un secret că Turcia rămâne o destinaţie magnifică râvnită de mulţi, dar pentru siguranţa personală şi liniştea celor apropiaţi verificaţi atent oferta obţinută cu reduceri avantajoase!

Angajarea în câmpul muncii

Pentru a lucra în Turcia, străinii trebuie să obţină o viză de lucru. În afară de aceasta, vor trebui, de asemenea, să obţină şi un permis de muncă. Legea nr. 4817 din 6 martie 2003 privind permisele de muncă pentru persoanele expatriate a introdus schimbări fundamentale în legislaţia turcă. Una dintre modifică­ri­le cele mai importante este că drept autoritate competentă în eliberarea permiselor de muncă a fost desemnat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, iar cetăţeanul străin care urmează să fie anga­jat în Turcia va trebui să aplice mai întâi la Consulatul turc în străinătate cu scopul de a obţine permisul de muncă înainte de a intra pe teritoriul Turciei. De asemenea, persoanele care doresc să se angajeze legal în câmpul muncii în Turcia trebuie să semneze un contract de muncă cu angajatorul pe o perioadă determinată sau nedeterminată, prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor. Oportunităţile de angajare pentru străini sunt limitate în Turcia. Străinilor le este interzis să practice profesii juridice sau me­di­cale, dar şi o mare parte din posturile disponibile, sunt plătite prost. Totuşi indiferent de locul în care do­riţi să lucraţi, fluenţa în limba turcă va fi un mare atu, dacă nu chiar o cerinţă pentru menţinerea locului de muncă.

Căsătoria în Turcia

Multe femei sunt convinse că o căsătorie cu un străin le va aduce fericirea şi le va asigura viitorul copiilor. În realitate însă ,,prinţii” din Orient au de cele mai multe ori scopuri ascunse. Cu toate acestea, multe persoane se grăbesc să se căsătorească cu un străin fără a se gândi la consecințe. De aceea, ţinând cont de faptul că Turcia este pământul cu o mie de feţe, unde tradiţia este prezentă şi în zilele noastre, atunci când decideţi să vă căsătoriţi cu un cetăţean turc, trebuie să vă asumaţi nişte riscuri legate de specificul culturii şi religiei lor.

  1. Căsătorindu-vă cu un cetăţean străin de religie musulmană, aşa cum sunt şi cetăţenii Turciei, trebuie să acceptaţi această religie și să deveniţi musulmană.
  2. Soţul este liber de a dispune la discreția sa de soarta soției.
  3. Un musulman are dreptul de a avea mai multe neveste, dacă le poate întreţine, și s-ar putea să nu fiţi unica soție, chiar dacă iniţial v-a spus asta.
  4. Nu veţi avea dreptul de a părăsi țara fără consimțământul soţului.
  5. Codul penal al Turciei este mult mai sever decât al nostru. De exemplu, în cazul în care soțul şi-a surprins soția sau o rudă a sa într-o situație de infidelitate, el nu va responsabil penal în cazul uciderii sau rănirii acesteia.
  6. Cetăţenia poate fi obţinută după o perioadă de cel puţin 3 ani de căsătorie, demonstrând unitatea familiei, precum şi dorinţa de a rămâne căsătorit.
  7. În caz de divorț, copiii născuți în această căsătorie vor rămâne cu tatăl lor.

Oricare ar fi scopul plecării dumneavoastră în Turcia, dat fiind faptul că este o ţară a contrastelor şi păstrează cu sfinţenie tezaurul trecutului, îndreptându-şi mândră privirea către un viitor modern, înainte de a accepta o ofertă tentantă de muncă, călătorie, căsătorie sau oricare alta, pentru a evita coşmarul unei vieţi „frumoase” peste hotare care să vă bântuie toată viaţa, pentru informaţii suplimentare privind procedura şi condiţiile de plecare legală peste hotare apelaţi cu încredere la

Linia Fierbinte a Centrului Internaţional „La Strada” – 0 800 77777.
Veţi beneficia de consultaţie individuală profesională, confidenţialitate şi anonimat!