132018Dec
Traficul de ființe umane: profilul social al  victimei

Traficul de ființe umane: profilul social al victimei

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Despre traficul de ființe umane în Republica Moldova acum 20 de ani se vorbea în șoaptă, ca despre un lucru ce trebuie ținut în secret. În prezent, acest fenomen este discutat deschis, analizat și despicat în patru atât de specialiști, cât și de oameni fără pregătire specială în domeniu. Fiecare își dă cu părerea despre cum se poate combate acest fenomen, despre proceduri sau cadru legislativ. Dar în spatele acestor discuții sunt oameni vii, care sunt sau au fost exploatați și care caută ajutor.

Victimă a traficului de ființe umane poate deveni oricine, indiferent de vârstă, sex, limba vorbită sau oricare alt criteriu. Cu toate acestea, se poate contura un profil al victimelor, adică profilul persoanelor care sunt căutate de către recrutori.

  • Numărul cazurilor de exploatare a femeilor rămâne aproximativ același. Totodată, în ultimii ani se observă creșterea numărului de bărbați traficați în scop de exploatare prin muncă, rata acestora fiind aproximativ egală cu cea a femeilor.
  • Pentru femei, vârsta medie a victimelor este de 22-26 de ani, pentru bărbați – de 28-32 de ani;
  • O mare parte a victimelor, atât femei, cât și bărbați, provin din familii social vulnerabile sau disfuncționale;
  • În ultimii ani se observă o creștere a numărului victimelor ce provin din mediul urban, dar satul rămâne în continuare mediul „preferat” pentru racolarea victimelor;
  • Cele mai multe victime au studii medii generale, dar se observă creșterea numărului victimelor cu studii medii de specialitate;
  • Preponderent, victimele nu sunt încadrate în câmpul muncii, nu dispun de mijloace de întreținere;
  • De cele mai dese ori, victima nu cunoaște recrutorul, acesta este o persoană străină, însă în unele cazuri recrutorii sunt persoane apropiate (concubin/ă, cumnat/ă, verișo(a)r/ă și lista poate continua).

Acești indici nu garantează că persoanele care nu se încadrează în acest profil nu pot deveni victime ale traficului de ființe umane. Victimă poate deveni ORICINE! Aveți grijă de dvs. și de cei dragi!


Informații despre fenomenul traficului de ființe umane

puteți afla apelând la Linia Fierbinte anti-trafic a Centrului Internațional „La Strada”

 0800 77777 (gratuit de pe teritoriul R.M.)

și +373 22 233 309 (pentru apeluri de peste hotare).