142015Mai
Riscurile unei migraţii ilegale

Riscurile unei migraţii ilegale

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

În disperarea lui, omul contemporan, cel cuprins în lupta cu sărăcia şi deziluziile, nu conteneşte să-şi construiască un viitor din speranţe, acceptând oferte de lucru în străinătate. Potrivit unor date statistice ce se conţin într-un studiu efectuat în 2014 de NEXUS-Moldova, ,,107 000 persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova, intenționează să plece peste hotare la muncă sezonieră sau pe termen lung. Acest fapt presupunând o creștere potențială cu 22% a numărului de migranți externi.’’

Din păcate, se întâmplă că mulţi dintre cei care aleg să plece ilegal peste hotare ignoră cu uşurinţă noţiunea de plecare legală (la muncă) în afara ţării. Consecinţele unei migraţii ilegale sunt reale şi pot avea consecinţe dramatice asupra migrantului.

Astfel o persoană, cetăţean al Republicii Moldova, poate căpăta statut ilegal peste hotarele ţării în următoarele cazuri:

  • dacă rămâne într-o ţară străină mai mult decât termenul impus de viză sau de paşaport;
  • dacă se angajează la lucru fără un contract legal de muncă;
  • dacă se angajează la muncă în baza unei vize turistice sau altui tip de viză decât VIZA de MUNCĂ;
  • dacă intră în ţara de destinaţie prezentând acte false;
  • dacă trece hotarul ilegal, fără viză sau paşaport.

Vom analiza în continuare cu ce riscuri se pot confrunta migranţii ilegali într-o ţară străină.

Locuri de muncă limitate. Pentru a găsi un loc de muncă nu e suficient doar să ajungi în ţara de destinaţie. Locurile de lucru bine cotate sunt în primul rând destinate rezidenţilor respectivei ţări. Drept urmare, un migrant atât legal, cât şi ilegal, riscă să petreacă luni întregi în căutarea unui job conform aşteptărilor, ca în final să accepte orice ofertă, doar să facă rost de ceva bani.

Amendă, închisoare sau deport. Conform legislaţiei mai multor state, migranţii ilegali riscă să fie deportaţi imediat sau privaţi de libertate pe o perioadă de timp şi în ambele cazuri amendaţi.

Muncă forţată. Angajatorul poate profita de statutul ilegal al migranţilor, forţându-l pe acesta din urmă să lucreze peste program, cu salarii mici sau chiar fără remunerare, fiind ameninţaţi, şantajaţi sau manipulaţi.

Imposibilitatea de a reclama angajatorul. În cazul în care angajatorul nu şi-a îndeplinit una din promisiunile sau angajamentele verbale, migrantul ilegal riscă să nu aibă posibilitatea de a demonstra acest fapt.

Imposibilitatea de a beneficia de servicii sociale sau medicale. Un loc de muncă legal implică asigurarea unor servicii sociale, medicale sau de pensie de care migrantul cu statut ilegal nu poate să beneficieze.

Riscul de a deveni potenţială victimă a traficului de fiinţe umane. Plecarea ilegală peste hotare creşte nivelul de vulnerabilitate a migrantului, lucru de care profită potenţialii traficanţi atunci când racolează victime în scopul exploatării sexuale, prin muncă, în cerşit sau în scopul prelevării de organe.

Pentru informaţii suplimentare privind procedura, condiţiile de plecare legală, sună la Linia Fierbinte a Centrului Internaţional „La Strada” 0800 77777.