302018Dec
Reîntregirea familiei

Reîntregirea familiei

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Plecarea cetățenilor Republicii Moldova peste hotarele țării, în căutarea unui loc de muncă, este un fenomen frecvent, astfel familiile sunt nevoite să se despartă pentru o perioadă îndelungată. În cazul în care o persoană hotărăște să rămână în afara țării, aceasta își poate chema familia alături, iar asemenea procedură mai este numită și reîntregirea familiei.

Reîntregirea familiei în Uniunea Europeană, ca cetățean al Republicii Moldova, este posibilă doar dacă dețineți un permis de ședere temporar, valabil un an, sau a o Carte Albastră UE, sau dacă sunteți beneficiar al statutului de refugiat. Depunerea actelor pentru reîntregirea familiei se poate face pentru:

  • soț sau soție;
  • descendenți direcți fie ai soțului sau ai soției care trebuie să fie mai mici de 18 ani sau să prezinte un handicap, neavând posibilitatea de a se întreține singur;
  • ascendenții direcți ai soțului sau ai soției, care depind economic de acesta sau se află în grija lor, sau au împlinit vârsta de 65 de ani și mai mult, sau în cazul în care există motive justificate pentru autorizarea rezidenței pe teritoriul țării;
  •  minorii sau cei fără capacitate de exercițiu, reprezentați legal de către individul care cere reîntregirea familiei.

La depunerea cererii de reîntregire a familiei, autoritățile pot cere persoanei care a depus cererea dovada că susținătorul reîntregirii dispune de:

a) o locuință pentru întreaga familie, care corespunde standardelor și normelor generale de sănătate și de siguranță ale acestei țări;

b) o asigurare de sănătate pentru toate riscurile acoperite în mod normal pentru cetățenii statului gazdă, atât pentru solicitantul reîntregirii, cât și pentru membrii familiei sale;

c) resurse stabile, considerate suficiente pentru a se întreține pe sine și pe ceilalți membri ai familiei, fără a recurge la sistemul de asistență socială al statului.

Statul poate refuza cererea de reîntregire a familiei din motive de ordine publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Persoana care solicită reîntregirea familiei trebuie să țină cont de faptul că, deși există o procedură și condiții unanim acceptate de statele lumii, fiecare stat are legislația proprie. De aceea, pentru a nu cădea în capcana birocratică, informați-vă!

Informații despre migrația sigură

puteți afla apelând la Linia Fierbinte anti-trafic a Centrului Internațional „La Strada”

 0800 77777 (gratuit de pe teritoriul R.M.)

și +373 22 233 309 (pentru apeluri de peste hotare).