132016Feb
Procedura legală de angajare peste hotare  pentru cetățenii Republicii Moldova

Procedura legală de angajare peste hotare pentru cetățenii Republicii Moldova

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Plecarea la muncă în străinătate este un fenomen în continuă creștere în rândurile cetățenilor Republicii Moldova, fiind determinată de lipsa locurilor de muncă bine plătite și a oricăror perspective clare de viitor pentru tinerii cu studii. Iar în ultimii ani una din cauze este şi situația politică și economică instabilă, Moldova fiind considerată „săracă, mizeră, coruptă, prost condusă şi lipsită de oportunităţi”.

Constrânşi de nevoia de a reuși să-și găsească un loc de muncă bine plătit peste hotare, presați de greutățile zilnice la care sunt supuși, de multe ori însă cei care doresc să-şi asigure o viață decentă peste hotare sunt ademeniţi cu promisiuni frumoase, realitatea fiind însă cu totul alta. De aceea, dacă ați decis să plecați la muncă în străinătate, înainte de a accepta oferta, analizați-o cu atenţie pentru a descoperi eventual ceea ce este de multe ori ascuns în spatele promisiunilor și asigurați-vă că cunoașteți ce înseamnă a pleca legal  la muncă peste hotare și știți care sunt riscurile unei migrații ilegale.

Conform legislației în vigoare, modalitățile de angajare la muncă peste hotare pentru cetățenii Republicii Moldova sunt câteva:

1. Individual, obținând o invitație oficială la muncă sau un contract de muncă din partea unui angajator de peste hotare prin cunoștințe sau Internet.

2.Prin agenții intermediare care acordă servicii de angajare în câmpul muncii peste hotare.  Agenția intermediară de angajare la muncă peste hotare trebuie să dispună de o licență care îi permite plasarea în câmpul muncii a cetățenilor Republicii Moldova în străinătate. Veridicitatea acestei licențe se poate verifica la Camera de Licențiere (www.licentiere.gov.md).

  1. În baza acordurilor bilaterale, semnate între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul țării de destinație. La momentul de față singurul acord bilateral în curs de implementare este acordul bilateral încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a cetățenilor Republicii Moldova în domeniul construcțiilor în această ţară.

Pe lângă verificarea deținerii unei licențe veridice de activitate a companiei intermediare, persoana care dorește să apeleze la aceste servicii de mediere ale agențiilor specializate are dreptul să solicite următoarele acte pe care trebuie să le mai dețină agenția intermediară:

  • originalul Certificatului de Înregistrare al firmei la Camera Înregistrării de Stat de pe lângă Ministerul Justiției;
  • originalul Statutului firmei respective, unde la compartimentul domenii de activitate este indicată și organizarea angajării cetățenilor la muncă peste hotare;
  • originalul Licenței eliberate de Camera de Licențiere (licența trebuie să fie cu termen valabil);
  • originalul Contractului între firma intermediară și angajatorul din țara unde va lucra cetățeanul Republicii Moldova (contractul trebuie să fie cu termen valabil).

După verificarea tuturor acestor acte pe care trebuie să le dețină firma intermediară, persoana care dorește să obțină un loc de muncă peste hotare trebuie să afle detalii despre:

a) obţinerea Contractului Individual de Muncă sau Invitația la muncă, care este un act oficial eliberat de către autoritățile de stat; Contractul de muncă trebuie să fie într-o limbă pe care o înțelegeți, să cuprindă atât date cu privire la angajator, cât și date cu privire la lucrătorul migrant, iar înainte să îl semnați ar fi util să îl verificați la un jurist;

b) obţinerea Vizei de muncă, valabilă pentru toată perioada Contractului, care trebuie verificată la Ambasada/Consulatul țării respective, dacă aceasta a fost perfectată de agenția intermediară.

 Înainte de a decide să pleci peste hotare, indiferent de modalitatea pe care ai ales-o, verifică şi informează-te despre oferta pe care o ai, documentându-te cu privire la toate momentele neclare până la plecare. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să apelezi cu încredere la Linia Fierbinte 080077777 pentru consiliere și să afli răspuns la toate întrebările care te frământă, pentru a fi mai protejat/ă de eventuale riscuri sau primejdii.