242016Mar
Peste 70000 de sunete, peste 70000 de oameni informaţi!

Peste 70000 de sunete, peste 70000 de oameni informaţi!

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

„Dreptul la informare este unul din drepturile fundamentale ale omului.”

 (Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)

Linia Fierbinte 080077777 a Centrului  Internaţional   „La Strada” are misiunea de a informa gratuit apelanţii despre modalităţile legale şi în siguranţă de plecare peste hotare şi oferă suport şi asistenţă în presupuse cazuri de trafic de fiinţe umane.

Consilierii Liniei Fierbinte 0 800 77777 consultă beneficiarii despre procedura, condiţiile şi posibilităţile de plecare peste hotare la lucru, studii, turism, căsătorie sau în alte scopuri, despre regimul visa (procedura şi documentele generale necesare pentru obţinerea vizei, tipurile de viză pentru diferite ţări), precum şi oferă sfaturi şi recomandări pentru depistarea situaţiilor dubioase. În cazul în care cineva v-a propus o ofertă de lucru peste hotare, sunaţi şi analizaţi oferta împreună un consilier de la Linia Fierbinte, iar dacă nu aveţi ofertă, interesaţi-vă de posibilităţile de plecare legală care există.

Zilnic la Linia Fierbinte parvin sunete din întreaga republică. Din septembrie 2001 şi până în 15 martie 2016 la numărul 0 800 77777 au fost înregistrate peste 70.000 de apeluri, de consultaţii telefonice beneficiind cel puţin tot atâtea persoane atât din republică, cât şi de peste hotarele ei. Cele mai frecvente întrebări adresate  consilierilor de la Linia Fierbinte sunt:

Cum am putea pleca la lucru peste hotare, ce posibilităţi există, cum trebuie să analizăm ofertele ca să nu fim amăgiţi?

Unde am putea verifica dacă firma „X” are licenţă, care sunt instituţiile competente în verificarea activităţii firmelor?

Ce posibilităţi au tinerii din republică să facă studii peste hotare, care este procedura de  plecare,  ce  acte sunt necesare?

Care sunt riscurile plecării ilegale?

Care este regimul de obţinere a vizei?

Ce tipuri de viză există şi în ce  condiţii pot fi solicitate, care este procedura de obţinere a vizei şi de ce documente este nevoie?

O altă categorie de beneficiari au solicitat informaţii şi asistenţă pentru rudele care se aflau în captivitate, erau exploatate peste hotare sau pentru persoanele care au revenit acasă (au fost repatriate) şi au nevoie de suport de diferit caracter.

Dar acest număr impunător de apeluri ne sugerează şi anumite concluzii, nu întotdeauna cele mai fericite, pe care ne-am dori să le împărtăşim. Suntem conştienţi că cetăţenii noştri pleacă  peste hotare cu scopul de a obţine un venit mai mare, care să le permită de a-şi întreţine financiar familia, de a le asigura copiilor studii mai calitative etc. Însă în goană sau din dorinţă aprigă de o viaţă mai bună, mulţi uită de cele mai elementare măsuri de precauţie şi acceptă cu uşurinţă diverse oferte, încredinţându-şi adesea propria viaţă şi libertate unor persoane necunoscute. Consecinţele neinformării lor despre modalităţile de plecare legală peste hotare şi în siguranţă sunt grave, din păcate – mulţi ajung să fie amăgiţi şi chiar traficaţi.

De-aceea vă sfătuim – înainte de a accepta oferta cuiva, informaţi-vă o dată în plus despre procedura plecării legale şi despre riscurile plecării ilegale peste hotare. Informaţia pe care aţi putea să o aflaţi va poate ajuta să luaţi o decizie corectă şi bine chibzuită, să ocoliţi situaţiile neplăcute, precum şi evitaţi riscurile de a deveni victimă a traficului de fiinţe umane.

Aşadar, pentru mai multă informaţie, nu ezitaţi să formaţi numărul 0 800 77777 de la Linia Fierbinte şi noi vă vom ajuta să obţineţi, gratis şi confidenţial, o consultaţie pertinentă, profesionistă şi să evitaţi riscul de a nimeri în mâinile traficanţilor.