42015Feb
Paza bună trece primejdia rea

Paza bună trece primejdia rea

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Discuţiile despre plecarea la muncă peste hotare nu sunt ceva ieşit din comun. Fiecare dintre noi cunoaşte pe cineva care a plecat, dacă nu sora sau fratele, atunci vecinul sau cumătrul. Majoritatea pleacă fiindcă îşi doresc să scape de sărăcie şi nevoi. Plini de gânduri grele şi de dorinţa de a pleca cât mai curând, nici nu observă uneori „trucurile” firmelor, care profită de situaţie ca să-şi îngroaşe propriul lor câştig.

Vom analiza mai jos unele momente care ar trebui să creeze dubii celor ce apelează la agenţiile de angajare peste hotare.

-          Firma nu are licenţa corespunzătoare domeniului de activitate (de exemplu, agenţiile care oferă angajare peste hotare trebuie să deţină licenţă anume în domeniul în care vă propune un job).

Nu inspiră încredere agenţiile care în loc de adresa juridică a oficiului oferă numai căsuţa poştală sau adresa unui apartament.

 -          Când se propune o plecare rapidă, de la câteva zile la una - două săptămâni.

Perfectarea legală a actelor poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în dependenţăde tipul vizei solicitate.

 -          Dacă îţi propune să pleci cu acte false.

     Falsificarea actelor este o infracţiune penală. La primul control vamal falsul va fi depistat şi apare riscul de a fi deportat sau arestat.

 -          Când se oferă să plece un angajat al firmei pentru a deschide vize unui grup de persoane.

Nu uitaţi să verificaţi contactând Ambasada ţării în care urmează să plecaţi dacă a fost sau nu deschisă viza şi ce tip de viză este.

 -          Atunci când firma se oferă să achite toate cheltuielile pentru perfectarea documentelor şi transport.

Analizaţi care este interesul financiar al firmei de vă oferă asemenea „credit”. Se ştie că scopul de bază al firmei este de a avea un venit cât mai mare.

 -          Dacă angajaţii insistă să nu spuneţi nimănui despre plecare.

Plecarea peste hotare este un pas serios, care comportă anumite riscuri, fapt pentru care este bine să vă informaţi mai detaliat, să discutaţi despre plecare cu persoane competente şi de încredere.

 -          Când vi se spune că este posibil să plecaţi la muncă în orice colţ al lumii.

De obicei licenţa se oferă pentru câteva ţări. De asemenea există şi ţări care nu acceptă cetăţeni străini la lucru. Este foarte indicat să verificaţi dacă ţara în care plecaţi are nevoie de asemenea  specialişti.

 Pentru informaţii suplimentare privind procedura, condiţiile de plecare legală sunaţi la Linia Fierbinte a Centrului Internaţional „La Strada” 0 800 77777, gratis de pe tot teritoriul Republicii Moldova,  sau +373 22 23 33 09, apel taxabil de peste hotare.