92015Apr
Păstraţi bucuria de a ajuta

Păstraţi bucuria de a ajuta

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Problema traficului de persoane este prezentă, direct sau indirect, în ţările din toată lumea, indiferent de cultura, tradiţiile şi  nivelul lor economic sau social. Spre regretul nostru, Republica Moldova face şi ea parte din ţările de origine a victimelor traficului de fiinţe umane, iar mai recent şi ţară de destinaţie.

Odată cu apariţia posibilităţii de a circula liber în spaţiul UE în bază de paşaport biometric, s-a înlesnit şi procedura de plecare în afara ţării pentru orice cetăţean din Republica Moldova. În pofida acestui fapt, fenomenul traficului de fiinţe umane mai este actual. Oamenii pleacă în continuare la lucru în străinătate, de multe ori fără un contract de muncă şi fără a se asigura cu privire la legalitatea plecării. Consecinţele nu se lasă mult aşteptate. Sunt nenumărate persoane care au avut de suferit de pe urma unei migraţii ilegale şi a traficului de fiinţe umane: oameni înşelaţi, femei şi fete dezonorate, bărbaţi schilodiţi, copii lipsiţi de copilărie. Aşadar, pericolul ca aceste persoane să sufere şi de pe urma atitudinii  acuzatoare a comunităţii mai persistă.

CE PUTEM FACE NOI pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă ori s-au confruntat cu asemenea situaţii? Pentru a le da o şansă să revină la o viaţă normală?  Pentru a schimba atitudinea societăţii faţă de ei?

 Dacă aveţi prieteni, rude,  vecini,  persoane apropiate, care au plecat peste hotare şi au nevoie de ajutor, li s-au luat actele, sunt ţinute sub control, nu li se plăteşte, sunt bătuţi, nu li se permite să revină acasă, sunt impuse să facă anumite lucruri împotriva voinţei lor, SUGERAŢI-LE lor sau persoanelor apropiate SĂ SUNE la LINIA FIERBINTE a Centrului Internaţional  LA STRADA.

În cazul în care cunoaşteţi persoane ce au revenit de peste hotare, dar nu mai sunt aşa cum au fost, şi-au schimbat mult comportamentul – sunt retrase, nu comunică cu nimeni, suferă de depresie, nu doresc să  vorbească despre ce li s-a întâmplat, au schimbări inopinate de dispoziţie, le este frică de unele persoane sau locuri etc. – ÎNDEAMNAŢI-LE SĂ SUNE la LINIA FIERBINTE, pentru a primi ajutorul necesar (medical, psihologic, juridic etc.).

Dacă sunteţi cunoscut cu cineva care a primit o ofertă de a pleca peste hotare la lucru, dar are anumite îndoieli şi ar vrea să verifice firma sau persoana care angajează la muncă, şi-ar dori să cunoască mai multe despre procedura unei plecări legale în afara ţării, ÎNDEAMNAŢI-O SĂ SUNE la LINIA FIERBINTE pentru a primi răspuns la toate întrebările.

Pentru a afla mai multe detalii, apelaţi Linia Fierbinte a Centrului Internaţional “La Strada”  0 800 77777