92017Ian
Ne protejăm copiii!

Ne protejăm copiii!

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

După discuțiile cu persoanele apropiate și analiza ofertelor, ați decis să plecați la muncă peste hotarele țării. Semnați contractul de muncă, obțineți viza de lucru, primiți confirmarea pentru rezervarea biletului de călătorie și vă pregătiți bagajele. Cam acesta este scenariul tipic pentru o persoană care pleacă la muncă peste hotare.

Uneori, însă, cele mai simple detalii pot să vă provoace neplăceri și vă pot îngreuna plecarea. Astfel, înainte de plecare asigurați-vă că aveți toate actele necesare, anunțați-l pe angajator când ajungeți, și lăsați persoanelor apropiate un număr la care vă pot contacta. De asemenea, dacă este necesar, reziliați/suspendați contractele pentru serviciile de telefonie mobilă, internet sau TV. Acestea sunt doar câteva detalii de care trebuie să țineți cont pentru a evita neplăcerile.

Însă, adesea persoanele care au grijă de micile nuanțe, dintr-un motiv greu de înțeles, se fac a uita de copiii lor. Consideră că dacă lasă copilul în grija unei rude – frate, soră, mătușă, bunică – atunci copilul va fi în siguranță. Cu părere de rău, însă, acești copii ajung în grupul de risc.

Ce puteți face din punct de vedere legal pentru a vă proteja copilul? Înainte de a pleca la muncă peste hotare, dacă vă lăsați copilul cu o persoană terță instituiți tutela/curatela acestei persoane asupra copilului, pentru perioada cât sunteți plecat. Aceasta presupune că persoana nominalizată rămâne, temporar, responsabilă de copil.

De exemplu, dacă atunci când sunteți plecat/ă, copilul dumneavoastră de patru ani s-a îmbolnăvit și trebuie să fie internat în spital. Conform legislației, dacă nu a fost instituită tutela, persoana cu care a rămas va trebui să achite plăți suplimentare pentru a rămâne cu acesta în spital. De asemenea, la serviciu trebuie să își ia concediu din cont propriu. Pe de altă parte, în cazul în care a fost instituită tutela asupra copilului, persoana va putea să rămână în spital gratis, până când copilul se tratează, iar la serviciu i se acordă concediu de boală achitat. Acest exemplu pare banal, dar reflectă unele dintre beneficiile instituirii tutelei asupra copilului, atât timp cât părinții sunt plecați peste hotare. Astfel, copilul dumneavoastră este protejat.

Tutela se instituie la Direcția Protecției Drepturilor Copilului din localitatea dumneavoastră și doar în cazul în care, din punct de vedere legal, copilul se află în grija unui părinte sau când ambii părinți pleacă peste hotare.

Dar mai rămâne o problemă: Cum pregătim copilul pentru plecare părinților peste hotare?

Iată doar câteva sugestii care ar putea să vă fie de folos:

  • Vorbiți-i copilului despre plecare cu mult timp înainte. Fiți pregătiți de faptul că la început copilul ar putea reacționa negativ, dar el trebuie informat și cu cât mai devreme cu atât mai bine.
  • Dați-i timp să se obișnuiască cu ideea plecării dumneavoastră. Pentru copil, familia este formată din oamenii care trăiesc în aceeași casă. Îi este greu să-și imagineze că nu veți mai fi împreună cu el, că nu vă va vedea zilnic sau nu vă va putea vorbi oricând are nevoie.
  • Explicați-i copilului cum ați ajuns la ideea de a pleca peste hotare. Astfel puteți pregăti copilul, ajutându-l să înțeleagă mai bine ceea ce urmează să se întâmple. Evitați să puneți accentul că plecarea este spre binele lui. El ar putea să vă riposteze că nu are nevoie de asta, că ar prefera să rămâneți, s-ar putea simți vinovat.
  • Încurajați independența copilului. Încercați să vă imaginați mai multe situații de fiecare zi în care copilul dumneavoastră trebuie să se descurce singur acasă, la școală, în stradă, cu rudele, cu necunoscuții etc.
  • Pregătiți relația dintre copil și persoana în grija cui va rămâne.

Prin urmare, dacă ați luat hotărârea să plecați la muncă peste hotare, asigurați-vă că veți lăsa copilul pregătit și în siguranță.

Pentru mai multe detalii contactați-ne gratuit la Linia Fierbinte 0 800 77777.