1. Ala, în vârsta de 22 de ani, a venit în Chişinău pentru a-şi căuta de lucru. În una din ziarele de publicitate a găsit o oferta de lucru în străinătate. A telefonat la numărul indicat în anunţ şi a fost invitată la o întâlnire cu doamna care organiza plecarea.

Cu doamna Elena s-a întâlnit în parcul central al capitalei. Acolo Alei i s-a relatat mai multe despre ofertă. Fata urma să lucreze în Turcia în calitate de chelneriţa la un restaurant. Doamna Elena era foarte insistentă, i-a promis fetei că o va ajuta financiar cu documentele şi cu achitarea biletului.

Ala a zis că se mai gândeşte. După întâlnire doamna Elena o suna permanent, spunându-i că nu va regreta dacă merge în Turcia la lucru – va putea obţine bani şi va putea să-şi cumpere lucruri frumoase. Iar într-o zi a sunat-o şi i-a spus că deja i-a ţi cumpărat bilet spre Turcia, sugerându-i să-şi facă bagajele. Speriată; Ala a refuzat să plece, spunând că nu mai vrea să meargă nicăieri. Atunci doamna Elena i-a spus că va regreta şi că va trebui să îi întoarcă banii pentru bilet.

Din acel moment doamna Elena a început să o şantajeze şi să o ameninţe pe Ala cu răfuială fizică. Fata nu ştia cui să se adreseze după ajutor şi a mers la poliţie. Poliţistul însă nu a reacţionat. În una din zile la gazda unde locuia fata au venit şi nişte bărbaţi la uşă, strigau băteau în uşă îi cereau să deschidă.

Mai multe întâmplări de acest gen au făcut-o pe fată să-şi dea acordul pentru plecare. A sunat-o pe doamna Elena şi i-a zis că va pleca la muncă peste hotare. Doamna Elena i-a zis că deja va trebui să plece în Dubai, unde a şi fost dusă.

În Dubai fata a fost transportată prin Rusia – mai întâi a plecat cu autobusul într-un oraş din Federaţia Rusă, după care a zburat cu avionul spre Dubai, în EAU. Ajunsă în Dubai, fata a fost închisă într-un apartament şi impusă să presteze servicii sexuale. Timp de 6 luni a durat acest calvar sexual. La orice încercare de a cere ajutor era bătută şi ameninţată cu moartea, i s-a spus că are de întors o sumă impunătoare de bani, de-aceea trebuie să se supună. Actele de identitate i-au fost sechestrate şi se aflau la persoana care o păzea.

După nenumărate tentative de a cere ajutor de la clienţi şi de la persoanele care o păzeau, fata a reuşit să apeleze la Linia Fierbinte, de unde i-a şi venit salvarea.

2.Mihai T., în vârstă de 51 de ani. este tată a 7copii, 4 dintre care sunt minori. Toată viaţa a lucrat în colhozul din satul de baştină, dar în urma unui accident de lucru Mihai T. şi-a pierdut piciorul, a obţinut gradul I de invaliditate. Aşa cum unica sursa de venit era tatăl, familia ajunsese într-o situaţie foarte grea.

După un an de la tragicul eveniment, la Mihai T. acasă a venit un cetăţean, persoana de etnie romă, care locuia în acelaşi sat. Consăteanul, Eduard, în vârstă de 26 de ani, i-a propus să plece la muncă în Federaţia Rusă. I s-a spus că va munci în calitate de paznic la o parcare de maşini.

Cum situaţia financiară a familiei era foarte grea, Mihai T. a hotărât să plece. Paşaportul străin era expirat, dar într-o zi i s-a perfectat unul nou. De acasă a fost luat cu maşina şi dus într-un sat vecin, unde a stat 4 zile, după care a fost dus cu autobusul în Federaţia Rusă. Pe tot parcursul deplasării Mihai era permanent însoţit de 2-3 persoane de etnie romă şi aşa cum singur îi era foarte greu să se deplaseze, aceştia îl ajutau.

Cum situaţia financiară a familiei era foarte grea, Mihai T. a hotărât să plece. Paşaportul străin era expirat, dar într-o zi i s-a perfectat unul nou. De acasă a fost luat cu maşina şi dus într-un sat vecin, unde a stat 4 zile, după care a fost dus cu autobusul în Federaţia Rusă. Pe tot parcursul deplasării Mihai era permanent însoţit de 2-3 romi şi aşa cum singur îi era foarte greu să se deplaseze, aceştia îl ajutau.

Ajuns în Federaţia Rusă, Mihai T. a fost impus să cerşească pe străzile unui oraş, în apropierea staţiei de metrou. La locul unde cerşea era dus de cetăţenii romi, tot ei îl aduceau şi îl duceau de la locul unde cerşea, îl păzeau. Documentele i-au fost luate, motivând că Mihai le poate pierde. Bătaia şi foamea erau la ordinea zilei, astfel arăta şi mai rău, iar trecătorii lăsau mai mulţi bani. La fiecare oră venea unul dintre romi şi îi lua banii. În cazul în care Mihai îndrăznea să zică ceva, era ameninţat cu moartea. I se spunea că nu mai ajunge acasă, dacă îndrăzneşte să zică ceva.

Un an de zile a cerşit în Rusia, fără a i se achita ceva. După mai multă vreme câştigase încrederea aşa-zisului stăpân şi începuse să fie lăsat să cerşească singur. Atunci a şi reuşit să telefoneze acasă şi să ceară ajutor.

3. Irina avea 15 ani când părinţii ei au decedat şi ea a rămas singură. La vârsta de 17 ani a fost cerută în căsătorie de Robert, un consătean de etnie romă. Robert i-a promis fetei că vor pleca în Rusia, la rudele lui, şi va putea lucra şi face bani.

La nici 18 ani împliniţi Irina a dat naştere unui copil şi după câteva luni tânăra familie a plecat în Federaţia Rusă. Ajunşi în Federaţia Rusă, s-au cazat într-un apartament, unde locuiau mai multe rude de-a soţului. Rudele soţului o agresau verbal pe Irina, îi spuneau că provine dintr-o familie săracă şi că trebuie să muncească dacă vrea avere. Irina îi mărturisea toate soţului, dânsul însă ignora plângerile soţiei.

La insistenţa rudelor, Irina a fost scoasă de soţ în stradă, să cerşească cu copilul în braţe. S-a opus de multe ori, dar rudele soţului i-au spus că dacă încearcă să mai spună ceva sau să se revolte, îi vor lua copilul.

Irina era dusă de rudele soţului la locul unde trebuia să cerşească. In acel timp soţul ei era în Moldova, dar dânsul aproba situaţia. Timp de 5 ani Irina a cerşit în stradă. În aceşti ani a dat naştere celui de-al doilea copil, cu care la fel cerşea în stradă.

În una din zile, când se afla în stradă cu copilul, a fost reţinută de poliţie. Copilul i-a fost luat şi plasat într-un orfelinat. Trei ani Irina nu a ştiut ce-i cu copilul ei. Când i s-a luat copilul, era impusă să cerşească cu celălalt copil. Se mai întâmpla că persoanele cu care locuia în apartament o abuzau sexual, o băteau. Până la urmă i-a fost luat şi al doilea copil în baza aceleaşi scheme.

A apelat după ajutor, pentru că vroia să-şi readucă în braţe copiii şi vroia să scape din acest infern. Până la urmă o rudă de-a Irinei a apelat la Linia Fierbinte, de unde i-a şi venit salvarea.

4. Larisa are 21 de ani, provine dintr-o familie săracă. Avea 20 de ani când i-a decedat tatăl ei, mama este bolnavă. Mătuşa fetei, care de mult timp se stabilise în Grecia, i-a propus mamei fetei să o ia în Grecia la muncă. Mama Larisei i-a permis să plece, mai ales că mătuşa pe linia tatălui insista.

Mătuşa i-a făcut paşaport străin, i-a cumpărat bilet la avion şi au plecat.

Timp de un an de zile mama nu a ştiut nimic despre fată, nu a sunat acasă niciodată, rudele din Moldova păstrau tăcere. Peste un an de zile Larisa a venit acasă, a povestit că a fost impusă de mătuşa ei să lucreze. Banii care îi făcea îi lua mătuşa, dacă spunea ceva, era ameninţată cu moartea, i se spunea că o alungă în stradă.

Larisa a muncit la mai multe familii de greci, de la una din aceste familii a cerut ajutor şi oamenii au ajutat-o să revină în Moldova. De fapt i-au sugerat fetei să se adreseze la Linia Fierbinte, ceea ce Larisa a şi făcut.

5.Oxana V., Viorica M. şi Tudor G. din raionul Donduşeni, plus alte 12 persoane, cu vârsta cuprinsă între 25-30 ani, au plecat la lucru  în Federaţia Rusă. Toţi cu acelaşi scop, să muncească şi cu banii munciţi să îşi poată intreţine familiile.

Oxana V., Viorica M. şi Tudor G. din raionul Donduşeni, plus alte 12 persoane, cu vârsta cuprinsă între 25-30 ani, au plecat la lucru  în Federaţia Rusă.

Propunerea a venit de la o oarecare doamna Tatiana din raionul Ungheni. Recrutoarea a adunat persoane din raioanele Donduşeni şi  Rîşcani. Tuturor le-a promis acelaşi lucru: un salariu de 500 $ şi muncă în livezile din Voronej, pentru o perioadă de 3 luni.

Au plecat cu toţii spre Chişinău cu microbuzul. Din Chişinău, cu autocarul, spre Voronej, Eleţc. Acolo au lucrat 3 zile pentru nişte persoane de orgine armeană, timp în care nu le-a fost remunerată munca sub nici o formă. După care au fost transportaţi într-un sat al raionului Kromskoy. Recrutoarea Tatiana a luat paşapoartele şi telefoanele celor 12 şi a dispărut. Cu toţii au fost impuşi să locuiască într-un cort, pe un deal, fără bani,fiind permanent supravegheaţi de alte persoane de orgine armeană sau cecenă. Erau privaţi de oricare libertate a mişcării.

Tudor G. a reuşit să ascundă telefonul şi să sune în Republica Moldova, la rude cu rugămintea de a fi salvaţi şi reîntorşi acasă.

6.

Şi-a dorit o familie, dar a ajuns să cerşească pe străzile Rusiei

Este vorba de Cristina, o tânără, care s-a căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova în anul 2000. A născut un băieţel şi părea că totul este bine. Soţia creştea copilul acasă, iar soţul lucra în Rusia. Până în momentul în care soţul a decis că ar fi bine să plece cu toţii în Rusia. Zis şi făcut! Doar când au ajuns acolo, Cristina a înţeles că, de fapt, a comis o mare greşeală, atunci când a acceptat propunerea soţului.

O dată ajunşi în Rusia, soţul a obligat-o atât pe ea, cât şi pe copil să cerşească. Sub ameninţarea morţii, Cristina, a fost nevoită să hoinărească pe drumuri ore sau chiar zile în şir cu un copil mic, pe timp de ploaie, ninsoare. Ambii îmbrăcaţi sumar şi fără nici o speranţă de salvare.

Toţi banii câştigaţi pe cerşit erau luaţi de către soţ.

Într-o zi, Cristina a decis că nu mai poate trăi aşa şi a decis să meargă la poliţie. Acolo, însă istoria sa nu a fost luată în serios şi sărmana femeie a fost nevoită să se întoarcă la soţ, care a bătut-o crunt pentru nesupunere.

Soţul îi permitea foarte rar să sune acasă şi doar sub supravegherea sa, astfel încât Cristina nu avea cum să îşi anunţe rudele de acasă despre situaţia în care se află.

Acest chin a durat aproape doi ani. La un moment dat, ea a reuşit să contacteze rudele de acasă, când soţul nu era alături şi Cristina a reuşit să ceară ajutor de la rude, ca să fie salvată

7.Elena de 24 de ani, a părăsit tot ce avea mai scump, satul natal şi mama pentru a pleca la muncă în Cipru. Ca în cele din urmă să fie înşelată şi vândută.

La Linia Fierbinte a Centrului Internaţional ,,La Strada’’ a sunat mama Elenei şi a povestit istoria fiicei sale. Ea şi-a crescut fiica singură, dar relaţiile lor s-au deteriorat de mai multă vreme. Între mamă şi fiică mereu izbucneau scandaluri, fiindcă în casă mai mereu nu erau bani.

Ceva timp în urmă fiica sa a plecat în Cipru, unde i se promisese de lucru într-un bar, dar a fost înşelată şi timp de câteva luni a fost nevoită să presteze servicii sexuale diferitor persoane. Ea nu izbutea să câştige mai nimic. Nu multă vreme după ce a revenit din Cipru, Elena i-a spus mamei că a decis să plece din nou peste hotare. O cunoscută de-a ei i-a propus să  meargă în Bahrein. I-a promis salariu foarte mare şi Elena a acceptat această ofertă. Tot cunoscuta ei i-a procurat şi bilet la avion.

La sosirea în aeroportul din Bahrein pe Elena a întâlnit-o un bărbat şi a condus-o la hotel, unde i-a explicat că a fost vândută şi acum ea va trebui să lucreze fără plată pentru el – să ofere servicii sexuale clienţilor. Elena a refuzat, din care cauză a fost bătută chiar atunci atât de crunt, că nu putea merge. Când s-a însănătoşit, ea a trebuit totuşi să deservească clienţi. Elena se afla tot timpul într-o cameră de hotel, stăpânul încuia întotdeauna uşa.

Peste un timp, ca răsplată pentru ,,buna purtare’’, i s-a permis să iasă în stradă şi să aibă un telefon mobil, la care recepţiona solicitările clienţilor. Bani pentru cartele de telefon nu avea şi deci ea nu putea efectua apeluri de pe acel telefon mobil. Dar peste câtva timp s-a rugat de un client să-i transfere pe cartela telefonului său ceva bani şi astfel a avut posibilitatea să-i sune mamei în Moldova.

Când i-a povestit mamei la telefon ce i s-a întâmplat, aceasta a sfătuit-o să se adreseze imediat la poliţie, însă Elena avea frică de poliţie, fiindcă stăpânul ei o prevenise că el are relaţii acolo.

Peste o altă perioadă de timp Elena i-a comunicat mamei că ea a izbutit să fugă de la acel stăpân.

8.La vârsta de 18 ani, Doina a avut de înfruntat probleme de familie serioase. Părinţii ei au divorţat, iar tatăl a plecat la altă femeie. Mama începuse să bea şi era cât pe ce să vândă casa. Doina s-a văzut nevoită să-şi întreţină singură sora mai mică.

La vârsta de 18 ani, Doina a avut de înfruntat probleme de familie serioase. Părinţii ei au divorţat, iar tatăl a plecat la altă femeie. Mama începuse să bea şi era cât pe ce să vândă casa. Doina s-a văzut nevoită să-şi întreţină singură sora mai mică. Ea a început să îşi caute de lucru. Vecinul Doinei îi spuse odată că rudele sale din Israel i-ar putea ajuta să se angajeze acolo ca dansatoare. I-a cumpărat şi bilet până la Bucureşti, explicându-i că România este ţară de tranzit şi că, într-un loc anume, are să o întâlnească un taximetrist, care are să o conducă la persoana împuternicită să acţioneze în interesele ei.

Într-adevăr, la Bucureşti o întâlni un taximetrist şi o conduse la un apartament, în care se mai aflau încă alte 20 de fete. Proxeneta L. îi spuse Doinei că va trebui să se prostitueze până va răsplăti banii cu care a cumpărat-o… Să fugă era imposibil, pentru că fetele erau în permanenţă păzite de un bărbat. La clienţi era dusă cu o maşină specială, fiind supravegheată de şofer.

La câteva săptămâni Doina a fost vândută altei proxenete (M.) care se purta cu ea mult mai crud, o hrănea o singură dată în zi. Uneori era bătută chiar de clienţi. Când şi-a dat seama că este însărcinată şi a refuzat să mai ofere servicii sexuale, a fost violată. În rezultat a pierdut sarcina.

Mai târziu Doina a fost vândută în oraşul Sebeş (România). Noua stăpână îi declară că îi va găsi clienţi, astfel încât să poată plăti pentru odaie, hrană, albituri etc. Ea îi permitea chiar să vorbească cu mama la telefon, dar a prevenit-o să nu spună adevărul nimănui, în caz contrar îi va ucide sora.

În una din zile, când stăpâna era plecată să facă cumpărături, Doina reuşi să fugă. A venit singură la sectorul de poliţie şi în curând i-a fost acordat ajutorul necesar.