22015Iun
Iluzia străinătăţii

Iluzia străinătăţii

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Deseori emisiunile TV, articolele din ziare sau ştirile de pe Internet, dar şi istoriile răstălmăcite ale vecinului tocmai venit, să presupunem, din Germania, creează o imagine mult prea desăvârşită a unor ţări străine. În rezultat, omul debusolat de ceea ce vede şi aude, îndemnat de dorinţa unei vieţi decente şi ademenit de un vis iluzoriu, echivalentul unui American Dream, acceptă propunerea de a părăsi locurile natale, înăbuşindu-şi iresponsabil impulsul de a mai pune careva întrebări, de a se interesa referitor la ce îl așteaptă acolo. Poate îi este oarecum frică de faptul că astfel ar putea sfida soarta sau supăra omul care a fost atât de binevoitor şi i-a vorbit despre o şansă de a vizita, a lucra sau a locui într-o altă ţară. Ori poate, din cale afară de încrezut, nu admite probabilitatea apariţiei unor pericole…

Ceea ce ştim, însă, este că atunci când luați decizia de a pleca peste hotare, fie la lucru, fie în turism sau la studii, ori chiar în scop de a vă căsători cu un cetăţean străin, e foarte indicat să nu ezitați a afla răspunsuri la toate întrebările care vă macină, aşa încât în final să fiţi mai informat şi ferit de riscuri. Ori un om bine informat e greu de manipulat.

Iar dacă aveţi dubii cu privire la o ofertă sau alta, atunci vă prezentăm în continuare un șir de întrebări cheie, răspunsul la care v-ar putea ajuta să înţelegeţi mai bine procedura legală de plecare în afara ţării, indiferent de scop, şi să fiţi mai protejat de eventuale riscuri sau primejdii.

  1. Cunoaşteţi procedurile de plecare peste hotare în dependenţă de scopul pe care vi+l propuneţi?
  2. Aţi ales o ţară anumită în care doriţi să plecaţi ?
  3. Aţi verificat oferta care vi s-a făcut?
  4. Știți de ce acte aveți nevoie pentru a pleca în ţara respectivă?
  5. Aveţi sau nu nevoie de viză?
  6. Cunoaşteţi care este procedura de obţinere a vizei?
  7. Știți care sunt condițiile de plecare peste hotare în baza paşaportului biometric?
  8. Cunoaşteţi limba ţării în care urmează să plecaţi?
  9. Cunoaşteţi legislaţia cu privire la migranţi a ţării în care intenţionaţi să mergeţi?
  10. Aveți datele de contact ale Ambasadei/Consulatului Republicii Moldova din ţara în care doriţi să plecaţi?

Greutăţile zilnice ne sfarmă curajul de a accepta viaţa aşa cum este ea, transformându-ne în consumatori de promisiuni adesea deşarte, venite de la persoane pe care abia de le cunoaştem sau ale unor articole, emisiuni, fotografii, redactate ori trecute prin photoshop. Iată de ce o informaţie obţinută din surse sigure este pe atât de valoroasă, pe cât ne poate feri de înşelăciuni şi pericole, în special când mergem într-o ţară cu alte tradiţii, legi sau valori.

Sunați la Linia Fierbinte 0800 77777 pentru a afla toate detaliile şi a beneficia de mai multe sfaturi utile.