92014Dec
Escrocii angajeaza ! (II)

Escrocii angajeaza ! (II)

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

În fragmentul informaţional din 24 noiembrie menţionam că urmează să continuăm analiza anunţurilor cu oferte de muncă ce au un caracter dubios. Monitorizând atent aceste tipuri de anunţuri, nu am putut să nu remarcăm ofertele de muncă adresate tinerelor din Republica Moldova în domeniul care ne este cunoscut sub denumirea de videochat.

,,Companie lider angajează modele pentru videochat. Munca constă în videoconferinţe cu persoane din alte ţări prin intermediul unui calculator şi web-cam. Venituri de la 1.000 dolari lunar. Condiţii avantajoase!’’

 Cam aşa sună un anunţ de acest fel. În mod cert, descrierile ofertei diferă de la caz la caz, însă clar este că videochat-ul reprezintă o afacere care ascunde multe semne de întrebare şi sume mari de bani. Tot mai multe ,,studiouri’’ invită fetele tinere din ţară să presteze servicii intime online, oferind joburi şi casting-uri imense în tandem cu avantaje financiare. Şi tot mai multe fete ar accepta aceste invitaţii, fără a ţine cont de riscurile la care se supun.

În urma analizei acestor categorii de oferte, am concluzionat că în cadrul anunţului de obicei este indicată şi o adresă Web, un link direct spre site-uri viu colorate, în care ofertanţii prezintă o imagine cât se poate de atractivă a ceea ce numesc ei webcammodelling. Manipulând astfel cu impertinenţă fetele şi determinându-le să-şi vândă frumuseţea.

Capacitatea de a citi printre rândurile unor asemenea oferte ar dezgoli adevărul şi l-ar aduce la forma lui reală. Ofertele de acest gen au riscul sporit al unui ulterior trafic de fiinţe umane. Foarte multe din aceste anunţuri ascund în spatele lor persoane ce racolează tinere, care mai apoi urmează a fi vândute şi exploatate, atât în ţară, cât şi peste hotare.

Cu scopul de a crea o imagine mai clară a interdependenţei între oferta de videochat şi a unui potenţial caz de trafic, o să prezentăm în continuare o posibilă evoluţie a unui asemenea caz.

Schema obişnuită după care lucrează un recrutor şi/sau traficant, în baza unei oferte de videochat, este cât se poate de simplă. Anunţul de videochat este destinat să atragă fetele frumoase, tinere, care nu ar fi împotrivă să presteze servicii erotice online. Faptul că unele dintre ele nu ar fi de acord să facă acelaşi lucru în realitate se face omis de către recrutor într-o manieră delăsătoare, pentru că, după cum crede el, de la online până la realitate este doar un singur pas. Cu atât mai mult cu cât pasul doi constituie forţarea tinerei, prin înşelăciuni, ameninţări sau şantaj, ca să presteze servicii sexuale, de data aceasta nu unor clienţi virtuali, ci unora banal şi înfricoşător de reali. Final trist, dar posibil. În special atunci când legislaţia statului nu prevede sancţiunea activităţilor acestui gen de agenţii, studiouri sau persoane.

Din acest motiv, dragi tinere, vă atenţionăm că ofertele de videochat, absolut inofensive şi destul de atractive la prima vedere, ascund  un şir de riscuri, printre care cel mai grav fiind cel al traficului de fiinţe umane. Şi nu uitaţi să vă informaţi şi să analizaţi bine oferta care vă este propusă!