242014Noi
Escrocii angajează ! (I)

Escrocii angajează ! (I)

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Potrivit experţilor în economie Republica Moldova înregistrează o creştere economică de 3-4% anual. Cu toate acestea, sărăcia, excluziunea socială, pe alocuri chiar şi foamea rămân a fi factori decisivi  în  emigrarea moldovenilor în afara ţării. Motiv pentru care, cetăţenii Republicii Moldova sunt din ce în ce mai tentaţi să cadă pradă, conştient sau inconştient, anunţurilor false ce propun de lucru peste hotare. Complexitatea şi diversitatea acestor oferte au un impact dramatic asupra emigranţilor şi potenţialilor emigranţi.

Lucru legal în Anglia!  Oferte de muncă peste hotare!  Contracte de muncă în străinătate!

În ultimul timp suntem asaltaţi de astfel de anunţuri. Multe dintre ele ne dau semne clare de bănuit de îndată cum citim anunţul sau de când cunoaştem o agenţie intermediară ori un recrutor. Şi totuşi, tot mai mulţi moldoveni se plâng de  faptul că au fost înşelaţi în timp ce îşi căutau un loc de muncă în străinătate.

Mai mult de jumătate din ofertele cu risc au o descriere succintă, suficient  cât să atragă atenţia potenţialului client şi să-l determine să contacteze agenţia sau persoana indicată pentru a afla detalii. Iar de aici încolo începe manipularea pe bani sau încredere.

,,Se caută femei care cunosc limba engleză pentru lucru în Turcia. Lucrul este în familie, plecaţi legal, cu contract de muncă! Salariu bun! Detalii la telefonul…’’ sau  „Lucru în Cehia, pentru bărbaţi, în construcţii! Contract pentru un an! Ne puteţi contacta la numărul ....’’. Cu siguranţă aţi văzut multe anunţuri de acest fel pe diverse site-uri. O asemenea  descriere a jobului propus nu este nici pe departe suficientă atunci când vine vorba de a pleca la muncă legal în Turcia, Cehia sau  oricare altă ţară.

O ofertă ce vine de la o agenţie de plecare peste hotare  trebuie să propună spre atenţia celui interesat o descriere amplă a postului, în care sunt menţionate un şir de condiţii, urmate şi de o descriere a angajatorului sau/şi a agenţiei de intermediere, dacă este cazul, cu număr de telefon de oficiu, adresă de email şi pagină web. Cu părere de rău chiar şi existenţa acestor detalii în textul anunţului reprezintă  un vot de încredere mai puţin semnificativ, acordat ofertei de muncă în îndelungatul proces al emigrării. Lucru care nu garantează nici legalitatea ofertelor şi nici legalitatea activităţii prestate de firmă sau recrutor. Asta pentru că intermediarii din Republica Moldova, care organizează migraţia ilegală, precum şi cei care încalcă condiţiile licenţei în procesul de recrutare, din păcate există în continuare.

Faptul că multe agenţii au doar site-uri, nu au contacte, adresă exactă, trebuie să ne facă mai  prudenţi. Făcând o analiză succintă a ofertelor de muncă pe Internet, observăm că ţările de destinaţie sunt diferite, însă predomină Federaţia Rusă, Polonia, Marea Britanie, Cehia, Israel, Emiratele Arabe Unite. Ofertele sunt orientate atât către femei, cât şi către bărbaţi. Anunţurile care au ca destinaţie ţările Europei sunt adresate mai mult bărbaţilor, în domenii precum construcţii, agricultură, transport etc. Femeilor, în mare parte, li se propun de lucru în calitate de menajere, chelneriţe, îngrijitoare, în ţări ca Emiratele Arabe, Israel, deşi nu se exclud şi ţări ale Europei, cum ar fi Cehia,Polonia.

În ultimul timp se observă o tendinţă mai nouă, când  în anunţ este specificată şi posibilitatea angajării cuplurilor care doresc să emigreze. Important este să ţineţi cont că plecarea la muncă în străinătate implică o analiză minuţioasă a ofertei, a firmei, al angajatorului, dar şi a condiţiilor indicate.

Oferte şi posibilităţi sunt multe, dar dacă aţi găsit sau vi s-a propus de lucru în străinătate şi nu ştiţi cum să procedaţi, vă îndemnăm să sunaţi la 0 800 77777, unde consultanţii vă oferă informaţie privind procedura, condiţiile şi posibilităţile de plecare în siguranţă peste hotare la muncă, studii, turism, căsătorie sau în alte scopuri.

Alte informaţii în următoarea publicaţie!!!