Close

Despre platformele și oportunitățile oficiale de angajare la muncă în spațiul european

Etichete aplicate

Cetățenii Republicii Moldova, de multe ori tineri apți de muncă, pleacă în străinătate fie din cauza sărăciei, fie a lipsei de perspective, în căutarea unei vieți mai bune și a unui loc de muncă mai bine plătit peste hotarele țării, inclusiv în spațiul european. Indiferent de motivul care stă la baza acestei decizii, multe persoane se confruntă cu problema de a găsi acel loc de muncă. Aceste dificultăți favorizează conlucrarea cu agențiile intermediare, care solicită în schimb sume de bani pentru serviciile prestate și nu oferă garanția angajării. Puțini cunosc despre faptul că au posibilitatea să-și găsească singuri un loc de muncă (meserie sau profesie) prin intermediul unui serviciu pus la dispoziție și coordonat de Comisia Europeană.

Serviciul European de Ocupare a Forței de Muncă sau EURES (European Employment Services) reprezintă o rețea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene și a fost creat pentru facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Spațiului European.

Principalele obiective ale EURES sunt:

  • să informeze, să îndrume și să furnizeze sfaturi potențialilor lucrători mobili cu privire la oportunitatea de a lucra în Uniunea Europeană, la condițiile de muncă și viață în Spațiul European;
  • să ajute angajatorii dornici să recruteze lucrători din alte țări.

Scopul EURES este de a oferi informații, recomandări și servicii de recrutare/plasare în beneficiul lucrătorilor și angajatorilor, precum și oricărui cetățean care dorește să beneficieze de principiul liberei circulații  a persoanei.

EURES-ul acoperă 32 de țări. Dar aceasta nu înseamnă că doar cetățenii acestor state pot beneficia de serviciul dat, ci doar faptul că ofertele de muncă parvin de la angajatorii din cele 32 de state. Astfel, acest serviciu poate fi accesat și de cetățenii Republicii Moldova.

Procedura este destul de simplă: găsiți oferta/ofertele care corespund cerințelor şi nevoilor dumneavoastră (eventual puteți lua legătura cu angajatorul), întocmiți CV-ul (format Europass) și îl expediați angajatorului (acesta poate să solicite și alte acte suplimentare, cum ar fi diploma de studii sau poate înainta condiții suplimentare individuale). În cazul selectării, dumneavoastră primiți un contract de muncă. Spre deosebire de cetățenii Uniunii Europene, membri ai Spațiului Schengen, cetățenii Republicii Moldova, după ce primesc contractul de muncă, trebuie să se adreseze la ambasada/consulatul țării respective pentru a obține viza de lucru.

Pentru a vedea ce oferte de muncă propun angajatorii din Spațiul European puteți vizita Portalul Mobilității Europene pentru Ocuparea Forței de Muncă (ec.europa.eu). Inițial aveți posibilitatea de a alege limba în care doriți să accesați site-ul. Selectând rubrica în calitate de solicitant al unui loc de muncă, puteți alege, pentru început, țara în care ați dori să plecați la muncă. După care, alegeți toate criteriile potrivit cărora ați dori să efectuați selectarea (dacă este necesar). Iar atunci când în motorul de căutare introduceți domeniul în care ați dori să activați, vor apărea toate ofertele disponibile de pe portal, în dependență de țara, criteriile și domeniul pe care le-ați selectat. În cazul în care nu ați găsit o ofertă pe placul dumneavoastră, portalul vă oferă posibilitatea să creați un CV online, la care pot avea acces toți angajatorii ai căror oferte întrunesc criteriile indicate în CV.

Atunci când sunteți deja la finalul procesului, ați obținut job-ul dorit și vi s-a oferit viza de lucru, este nevoie să vă pregătiți pentru plecarea în altă țară. Pentru a reduce perioada de acomodare, portalul vă oferă un șir de informații utile despre țară, cum ar fi:

  • circulația mărfurilor și a capitalurilor;
  • cum să vă găsiți mai ușor o locuință;
  • cum găsiți școală pentru copii (dacă plecați cu copiii);
  • permisul de conducere și transferul automobilului;
  • procedura de înregistrare și permisul de ședere.

Pentru a vă oferi cât mai multă siguranță și comoditate portalul vă oferă și un model de listă de verificare înainte și după sosirea într-o țară străină.

Pentru mai multe detalii, contactați gratuit la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și anti-trafic 0800 77777 sau accesați portalul informaționalmigratiesigura.md.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​