252015Mar
Cerşitul – fără drept de alegere

Cerşitul – fără drept de alegere

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

,,E tot aşa de rar cerşetorul care

cerşeşte pentru plăcerea de a cerşi,

 ca şi milostivul care dă pentru plăcerea

 de a face milostenie.’’

 

Prea ocupaţi cu propriile necazuri trecem zilnic pe lângă oamenii şi copiii străzii. Ne uităm cu milă la ei, le dăm un bănuţ, ca mai apoi, reveniţi la noi înşine, să uităm cu desăvârşire de cele văzute. Și totuși, fiecare mână întinsă îşi are povestea sa, adeseori poveste de coşmar, trăită cu smerenie şi fără speranţă. Mulţi dintre cei aşezaţi pe margine de drum, pe lângă faptul că nu au unde dormi şi ce mânca, sunt de multe ori exploataţi, abuzaţi, şantajaţi cu moartea și forţaţi să cerşească.

Constituind o formă a traficului de fiinţe umane, exploatarea prin cerşit este un fenomen întâlnit atât printre rândurile adulţilor, cât şi cele ale copiilor. Nivelul scăzut de educaţie, lipsa oportunităţilor de muncă, condiţiile sărace de trai constituie factori de amplificare a vulnerabilităţii la acest tip de exploatare. Multe dintre victimele traficului de persoane prin cerşit provin din familii disfuncţionale cu semne clare de relaţii tensionate între membrii săi, în care predomină violenţa fizică, psihologică sau sexuală, abuzul de alcool etc.

Atât la nivel internaţional, cât şi la nivel naţional o problemă gravă reprezintă exploatarea prin cerşit a minorilor. De regulă, aceştia provin din familii social vulnerabile şi au în spatele lor cel puţin un adult care îi obligă să cerşească. Sunt scoşi la cerşit fie de propriii lor părinţi, fie vânduţi traficanţilor sau pur şi simplu sechestraţi de către recrutori.

Constituind o ,,afacere’’ în lanț îndeajuns de profitabilă pentru traficanți, victimele traficului de persoane în scop de cerșit, cetățeni ai Republicii Moldova, sunt forțați să ceară milă nu doar în propria lor țară, ci transportați sau vânduți ca să cerșească și în afara hotarelor. În prezent, Federația Rusă este ţara cu cel mai mare număr de cazuri de exploatare prin cerșit cu implicarea cetățenilor Moldovei.  

 În Republica Moldova cerşitul organizat se pedepseşte prin lege ca fiind o acţiune ce derivă din noţiunea generală trafic de fiinţe umane şi care, conform art. 165 al Codului penal al Republicii Moldova, reprezintă recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea unei persoane cu sau fără consimţământul acesteia, în scop de exploatare sexual comercială sau necomercială, prin muncă sau servicii forţate, pentru cerşetorie, în sclavie sau în condiţii similar sclaviei, de folosire în conflicte armate sau activităţi criminale, de prelevare a organelor sau ţesuturilor prin ameninţare, înşelăciune sau abuz de putere.  

Traficul de ființe umane în scop de cerșit este la etapa actuală o problemă complexă a întregii societăți, iar combaterea acestui fenomen depinde nu doar de autorități, ci și de fiecare din noi în parte. Adulţi înşelaţi, minori vânduţi de părinţi sau rude, recrutori fără frică de lege şi traficanţi avari de bani.  Acesta este tabloul pictat în suferinţă şi durere omenească. De aceea, dacă ați fost martorul unui caz suspect de cerșetorie, nu ezitați să ne contactați la Linia Fierbinte a Centrului Internațional „La Strada”,  0 800 77777!