182018Iun
Ce reprezintă acordul de securitate socială și care sunt beneficiile acestuia

Ce reprezintă acordul de securitate socială și care sunt beneficiile acestuia

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Trăim într-o lume, în care schimbările sunt la ordinea zilei. Totul în jurul nostru se mișcă atât de rapid, încât rar avem posibilitatea să ne oprim pentru a reflecta puțin.  Suntem în criză de timp – avem familie, copii care trebuie susținuți și ajutați, trebuie să ne asigurăm nouă și lor un viitor. Situația actuală din Republica Moldova arată că multe persoane aleg să meargă la muncă peste hotare pentru „un viitor mai bun”. Dar foarte puține dintre ele se gândesc la ceea ce se va întâmpla dacă nu vor mai putea lucra.

Într-o zi vor realiza că au ajuns deja pensionari și nu mai pot lucra așa ca înainte sau, poate, din cauza unei situații neprevăzute sau tragice, vor fi incapabili să mai lucreze. Ce se va întâmpla atunci? Pentru cei ce lucrează peste hotare, ar fi mai multe soluții, una dintre ele fiind asigurarea din partea statului în care ați lucrat. Acest lucru este posibil doar dacă lucrați legal într-un stat cu care Republica Moldova are încheiat un Acord de securitate socială.

Unul dintre scopurile încheierii Acordurilor de securitate socială este acela, de a asigura cetățenii Republicii Moldova cu drepturi de pensie sau alte prestații de asigurări sociale în statele, în care aceștia își desfășoară activitatea. Aceste acorduri se aplică în caz de bătrânețe, incapacitate temporară sau permanentă de muncă, pierderea întreținătorului sau șomaj, cu condiția că sunt întrunite toate condițiile.

Altfel spus, dumneavoastră ați lucrat mai mulți ani peste hotare, ați ajuns la vârsta de pensionare și atunci puteți beneficia de pensia cuvenită pentru activitatea dumneavoastră.

Un alt scenariu:  ați avut un accident; timp de un an, nu ați putut munci, pentru că aveați nevoie de reabilitare. În acest caz, la fel, beneficiați de un suport social.

Să presupunem că ați lucrat legal mai mulți ani la o firmă din străinătate. Aceasta a dat faliment și, brusc, ați rămas fără loc de muncă. În acest caz, vă înregistrați ca șomer în țara în care vă aflați și beneficiați de toate facilitățile pe care le presupune acest statut.

Este important de știut că situațiile descrise mai sus sunt valabile, doar dacă există un asemenea acord între Republica Moldova și țara în care activați legal și dacă sunt întrunite toate condițiile. Dacă activați într-o țară cu care Republica Moldova nu are încheiat un asemenea acord, atunci nu puteți beneficia de suport social.

Informații mai ample despre țările cu care Republica Moldova are încheiate Acorduri de securitate socială și condițiile pe care trebuie să le întruniți, le puteți afla la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Pentru a avea siguranța în ziua de mâine, nu este de ajuns ca doar azi să lucrați „pentru viitor”. E bine să vă informați în prealabil, înainte de a pleca la muncă peste hotare, care sunt drepturile și beneficiile sociale de care puteți dispune acolo și să vă aduceți în regulă pachetul de documente. Un mic efort astăzi v-ar putea fi colac de salvare, atât de necesar, poate chiar mâine.

Informații utile despre migrația sigură și prevenirea traficului de ființe umane

puteți afla apelând la Linia Fierbinte a Centrului Internațional „La Strada” – 0800 77777

(gratuit de pe teritoriul R.M.) și +373 22 233 309 (de peste hotare).