182015Feb
Angajarea în Federaţia Rusă

Angajarea în Federaţia Rusă

facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail

Începând cu 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare o nouă lege a Federaţiei Ruse cu privire la cetăţenii străini, doritori a se angaja în câmpul muncii pe teritoriul acestei ţări.  Astfel, în conformitate cu această lege, migranţii, care la trecerea hotarului indică scopul vizitei „Lucru”, sunt obligaţi, după cum ne informează MAEIE al Republicii Moldova, să îndeplinească câteva condiţii.

   Să depună cerere pentru obţinerea unei patente în termen de 30 de zile de la intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Cererea, împreună cu celelalte acte (un document de identitate, cartela de migrant, asigurarea medicală, certificat privind lipsa bolilor infecţioase, certificatul privind cunoaşterea limbii ruse, documentul care confirmă evidenţa migraţională) se prezintă la organele Serviciului Federal de Migraţiune. Menţionăm că taxa pentru obţinerea unei patente este de până la 3 mii ruble pentru persoane fizice şi 5 mii ruble pentru cele juridice.

   În urma obţinerii patentei să îşi caute un angajator (persoană fizică sau juridică).

   Pentru a-şi prelungi patenta pe o perioadă mai mare de un an, cetăţeanul are dreptul să se adreseze cu o cerere, fără a părăsi teritoriul Federaţiei Ruse.

Pe lângă această cerere este necesar de a prezenta demersul angajatorului, contractul de muncă sau civil (în cazul intenţiei de a lucra la o persoană juridică), precum şi alte documente, după necesitate.

   Pentru efectuarea unei activităţi de muncă pe teritoriul mai multor subiecte federale ale Federaţiei Ruse, cetăţeanul străin trebuie să se adreseze pentru a primi patenta în fiecare subiect separat.

   Începând cu 1 ianuarie 2015, pentru cetăţenii străini, care doresc să obţină un permis de angajare în câmpul muncii (cu excepţia specialiştilor de înaltă calificare), o patentă, un permis de şedere provizorie, un permis de şedere permanentă, este obligatorie susţinerea examenului la cunoaşterea limbii ruse şi istoriei Rusiei, precum şi a legislaţiei acestei ţări.

De asemenea Federaţia Rusă a adoptat şi legea înregistrată sub denumirea: „Cu privire la introducerea modificărilor în articolul 27 a Legii Federale privind ieşirea şi intrarea din/în Federaţia Rusă". Conform acestei legi, persoanelor care au încălcat termenul de şedere legală pe teritoriul ţării le este limitată intrarea pe o perioadă de 10 ani. Una din cele mai sigure modalităţi de a afla motivul interdicţiei este de a se adresa către Serviciului Federal de Migraţiune (Федеральная Миграционная Служба) sau la Direcţia Generală Afaceri Consulare a MAEIE a Republicii Moldova. După care poate fi trimis un demers spre anularea interdicţiei.

Mai multe detalii găsiţi pe site-ul: http://www.fms.gov.ru/