Close

Care este termenul de valabilitate al permisului ETIAS și ce facem dacă solicitarea a fost respinsă

Etichete aplicate

Scriam într-un articol anterior că din ianuarie 2021 turiștii din Republica Moldova vor trebui să aibă un permis special de călătorie la prima intrare în zona Schengen- autorizația ETIAS. Deși însăși obținerea autorizației nu va dura mai mult de 10 minute, pentru oricine planifică o călătorie în spațiul UE e bine să ia în calcul și unele aspecte legate de procedura de aprobare sau respingere a solicitării acestei autorizații, de exemplu. Răspundem în continuare la principalele întrebări:

Cât timp va dura examinarea solicitării?

Conform unui videografic distribuit de Comisia Europeană, majoritatea solicitanților vor primi un răspuns pozitiv la scurt timp după trimiterea cererii (de obicei, în câteva minute). Doar atunci când există suspiciuni privind veridicitatea datelor introduse sau când numele solicitantului figurează pe lista persoanelor căutate de poliție, examinarea solicitării poate fi prelungită pentru o perioadă de până la 4 săptămâni. 

Care va fi termenul de valabilitate al unei autorizații ETIAS?

Autorizația de călătorie ar urma să aibă un termen de valabilitate de 3 ani în majoritatea cazurilor. Valabilitatea exactă va depinde de data la care expiră pașaportul solicitantului.

Ce trebuie să fac în cazul în care solicitarea mea a fost respinsă?

În mesajul de respingere se va indica motivul pentru care solicitarea nu a fost aprobată. Dvs aveți dreptul să contestați decizia autorităților. De asemenea, veți putea să modificați sau să completați solicitarea inițială și s-o trimiteți din nou.

Voi putea să călătoresc în țările Schengen fără autorizația ETIAS?

Nu. În lipsa autorizației de călătorie valabile, nu veți fi acceptat/-ă la bordul avionului/trenului/navei cu care intenționați să călătoriți, sau, în cazul în care mergeți cu mașina, vi se va interzice traversarea frontierei statului în care doriți să intrați.

Alte lucruri de care trebuie să țineți cont:

  • Pentru folosirea corectă a autorizației ETIAS, trebuie să intrați în zona Schengen prin țara pe care ați indicat-o în formular ca fiind prima. De exemplu, dacă doriți să călătoriți în Germania, Belgia și Austria și ați menționat că Germania este punctul de intrare, trebuie să o vizitați înainte de merge în alte două țări. După ce ați intrat în țara menționată în formular ca fiind prima, puteți vizita orice țară din Zona Schengen pentru o perioadă de 90 de zile.
  • În cazul copiilor minori, autorizația de călătorie se va solicita de către un părinte sau un tutore legal.
  • Dacă un membru al familiei Dvs. este cetățean UE, ați putea fi rugat/-ă să oferiți datele ce dovedesc relația de rudenie sau căsătorie.
  • Așa cum am menționat anterior, completarea cererii ETIAS ar urma să dureze în jur de 10 minute. După 10 minute, veți fi noțificat/-ă că sesiunea online a expirat și e probabil ca Dvs să fiți nevoit/-ă s-o începeți din nou. Pentru a evita asemenea situații, nu uitați să salvați datele introduse.
  • Sistemul ETIAS va fi conectat la mai multe baze de date naționale și internaționale, ceea ce va permite verificarea imediată a datelor introduse de Dvs. De aceea, e important să răspundeți sincer la întrebări. Autorizația de călătorie va fi retrasă dacă se va dovedi că aceasta a fost obținută prin minciună sau metode frauduloase.

Dacă aveți întrebări cu privire la autorizația ETIAS și alte lucruri pe care trebuie să le cunoașteți atunci când planificați o călătorie în țările Zonei Schengen, nu ezitați să contactați consilierii Liniei Fierbinte pentru Migrație Sigură apelând la 0 800 77777.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​