Close

Procedura legală de angajare peste hotare pentru cetățenii Republicii Moldova

Etichete aplicate

Plecarea la muncă în străinătate este o tendință în continuă creștere în rândurile cetățenilor Republicii Moldova, fiind determinată de lipsa locurilor de muncă bine plătite și a perspectivelor clare de viitor pentru tinerii cu studii.  Iar în ultimii ani una din cauze este şi situația politică și economică instabilă, Moldova fiind considerată „săracă, mizeră, coruptă, prost condusă şi lipsită de oportunităţi”.

Presați de greutățile zilnice la care sunt supuși, cetățenii moldoveni caută un loc de muncă bine plătit peste hotare. 

Dacă ați decis să plecați la muncă în străinătate, înainte de a accepta oferta, analizați-o cu atenţie și asigurați-vă că ați înțeles ce înseamnă a pleca legal  la muncă peste hotare și că știți care sunt riscurile unei migrații ilegale.

Conform legislației în vigoare, modalitățile de angajare la muncă peste hotare pentru cetățenii Republicii Moldova sunt câteva:

  1. Individual, obținând o invitație oficială la muncă sau un contract de muncă din partea unui angajator de peste hotare, prin cunoștințe sau Internet.
  2. Prin agenții intermediare care acordă servicii de angajare în câmpul muncii peste hotare.  Agenția intermediară de angajare la muncă peste hotare trebuie să dispună de o licență care îi permite plasarea în câmpul muncii a cetățenilor Republicii Moldova în străinătate. Veridicitatea acestei licențe se poate verifica la Camera de Licențiere (www.licentiere.gov.md).
  3. În baza acordurilor bilaterale, semnate între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul țării de destinație. La momentul de față, singurul acord bilateral în curs de implementare este acordul bilateral încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a cetățenilor Republicii Moldova în domeniul construcțiilor în această ţară.

Pe lângă verificarea licenței de activitate a companiei intermediare, persoana care dorește să apeleze la servicii de mediere ale agențiilor specializate are dreptul să solicite următoarele acte pe care trebuie să le mai dețină agenția intermediară:

  • originalul Certificatului de Înregistrare a firmei la Camera Înregistrării de Stat de pe lângă Ministerul Justiției;
  • originalul Statutului firmei respective, unde la compartimentul domenii de activitate este indicată și organizarea angajării cetățenilor la muncă peste hotare;
  • originalul Licenței eliberate de Camera de Licențiere (licența trebuie să fie cu termen valabil);
  • originalul Contractului încheiat între firma intermediară și angajatorul din țara unde va lucra cetățeanul Republicii Moldova (contractul trebuie să fie cu termen valabil).

După verificarea tuturor acestor acte, persoana care dorește să obțină un loc de muncă peste hotare trebuie să afle detalii despre:

  1. obţinerea Contractului Individual de Muncă sau Invitația la muncă. Acesta este un act oficial eliberat de către autoritățile de stat. Contractul de muncă trebuie să fie într-o limbă pe care o înțelegeți, să cuprindă date despre angajator și date despre lucrătorul migrant. Iar înainte să îl semnați, ar fi util să îl verificați la un jurist.
  2. obţinerea Vizei de muncă, valabilă pentru toată perioada Contractului, care trebuie verificată la Ambasada sau Consulatul țării respective, dacă aceasta a fost perfectată de agenția intermediară.

În orice situație, înainte de a accepta o ofertă de muncă peste hotare, informați-vă. Solicitați consilierea specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777, disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​